5 рецептів для ланчбоксу школяра на кожен день

Покладіть смачну та корисну страву з собою!

Поділитися:

Народний телекулінар Руслан Сенічкін у своїй книзі «Сніданки для дітей» описав 78 особливих рецептів овочевих, м'ясних, рибних, фруктових, молочних та десертних варіантів ранкових страв для дітлахів. Такі смачні та поживні страви подарують школяреві заряд енергії та натхнення на весь день.

МАФІНИ З КАПУСТОЮ БРОКОЛІ

Взяти в школу не бутерброд, як у всіх, а овочі? Дитина нізащо на це не погодиться, мов засміють чи задражнять однокласники. Ми пропонуємо трішки схитрувати: покладемо школярикові у його модний ланчбокс мафіни – заморські кексики. Тільки не солодкі, а закусочні, з овочевою начинкою. І смачно, і корисно!

Нам потрібно:

200 г броколі

150 г вершкового масла

30 г цукру

150 г борошна

½ ч.л. розпушувача тіста

2 яйця

½ ч.л. куркуми

40 г тертого твердого сиру

Сіль

Масло для змащування формочок

ГОТУЄМО:

  1. Вершкове масло нарізати дрібними кубиками, розм’якшити за кімнатної температури і за допомогою міксера збити з цукром. Додати по одному яйця і повторно збити.
  2. Борошно просіяти у глибоку миску з дрібкою солі та розпушувачем, додати куркуму. Перекласти до сухої суміші масляну масу з яйцями, додати куркуму, тертий сир і ретельно перемішати.
  3. Броколі помити, обсушити, бланшувати у киплячій підсоленій воді 3 хв. Відкинути на друшляк, охолодити і розібрати на суцвіття.
  4. Формочки для випікання змастити вершковим маслом, в кожну покласти 1 ст.л. тіста. Викласти на тісто броколі (1 суцвіття на 1 мафін) і залити тістом так, щоб формочки були заповнені на дві третини.
  5. Випікати мафіни з броколі 30 хв. при температурі 180 градусів.
  6. Готові мафіни мають охолонути у формочках.

Секретик: Такі самі мафіни можна приготувати із суцвіттями цвітної капусти, шматочками солодкого перцю, стручковою квасолею або зеленим горошком.

АПЕТИТНИЙ БУТЕРБРОД

Шкільний день доволі тривалий і дуже насичений. Таке навантаження не витримати без підзарядки! Отже, нашим школярикам стане у нагоді кольорова зручна коробка для сніданків – ланчбокс або ленто. Можливо, вдома у дитини й поганенький апетит, але у школі, за компанію з  товаришами, з’їсться усе до крихти. Тим паче, що покладемо ми у бенто супербутерброд.

НАМ ПОТРІБНО:
2 скибки цільнозернового або висівкового хліба

Оливкова олія

2 листки салати

50 г відвареної або запеченої курятини

¼ баклажана

1 солодкий перець

½ морквини

1 помідор

ГОТУЄМО:

  1. Баклажан і солодкий перець помити, обсушити. Баклажан нарізати кружечками, перець, видаливши серцевину з насінням, розрізати на 4 частини. Овочі змастити невеликою кількістю олії і запікати у духовці 15 хвилин при 190 градусах.
  2. Моркву почистити, помити і нарізати вздовж тонкими пластинами.
  3. Помідор помити, обсушити і нарізати кружечками.
  4. Листя салату помити і обсушити.
  5. Скибки хліба сприснути 1 ч.л. оливкової олії. На 1 скибку хліба покласти 1 листок салату і викласти шарами шматочки перцю, баклажана, курятини, моркви та помідора. Накрити листком салату та скибкою хліба.
  6. Готовий бутерброд загорнути у харчову плівку і покласти у ланчбокс.

СЕКРЕТИК: кількашаровий бутерброд можна щодня готувати інакше. Лишень замінюйте 1-2 овочеві інгредієнти, кладіть замість курятини індичку, шніцель з телятини, рибу, сир…

НАЙКОРИСНІШИЙ БУРГЕР 

Скільки винаходів зробило людство за свою історію, а в кулінарії досі не вигадало нічого простішого й поживнішого, аніж бургер – скибка хліба з шматком м’яса. Гадаєте, не дуже корисно годувати таким дитину? Пропоную вдосконалити всесвітньо відому закуску! Приготуємо бургер за всіма правилами сучасної дієтології.

НАМ ПОТРІБНО:

2 булочки для бургерів з висівками

300 г яловичини

50 г вівсяних пластівців

2 помідори

1 лимон

1 авокадо

Оливкова олія

Кілька гілочок руколи

1 ст.л. соку лимона

1 цибулина, нарізана кружальцями

Мелений чорний перець

Сіль

ГОТУЄМО:

  1. Яловичину подрібнити на фарш за допомогою м’ясорубки.
  2. Вівсяні пластівці перемішати з фаршем. Додати сіль та мелений перець за смаком. Вологими руками сформувати з фаршу дві пласкі круглі котлети.
  3. Оливковою олією змастити пательню, добре її нагріти і на повільному вогні обсмажити котлети з обох боків по 5-7 хв. Готові котлети перекласти в інший посуд.
  4. Помідори помити, обсушити і нарізати кружечками.
  5. Руколу помити і обсушити.
  6. Авокадо почистити, нарізати тонкими скибочками і сприснути соком лимона.
  7. Булочки розрізати навпіл і обидві половинки підсушити на грилі. На нижню частину булочки покласти по четвертій частині шматочків авокадо і руколи, на них – половину кружечків 1 помідора і котлету. Накрити котлету рештою 1 помідора. Повторити шари руколи й авокадо і накрити верхом булочки. За бажанням можна додати ще шар цибулі.

СЕКРЕТИК: щоб бургер був соковитішим, половинки булочок можна полити соусом: 2 ст.л. оливкової олії збити з 1 ч.л. соку лимона і ¼ ч.л. гірчиці до густини сметани.

ШОКОЛАДНІ КЕКСИКИ

НАМ ПОТРІБНО:

400 г борошна

80 мл води

60 г цукру

10 г солі

2 яйця

20 г дріжджів

Для начинки:

100 г молочного шоколаду

100 г вершків

80 г вершкового масла

Додатково:

Борошно

50 г розтопленого вершкового масла

ГОТУЄМО:

  1. Вершкове  масло нарізати шматочками і розм’якшити за кімнатної температури.
  2. Дріжджі розкришити у чашку, залити 2-3 ст.л. теплої води і поставити в тепле місце на 15 хв.
  3. Яйця у невеликій посудині збити віничком.
  4. Борошно просіяти гіркою у глибоку миску з сіллю та цукром. Зробити в гірці заглиблення і влити туди воду з дріжджами. Покласти вершкове масло, додати збиті яйця і, вливаючи тонкою цівкою воду, руками вимісити гладке нелипке тісто.
  5. Миску з тістом накрити харчовою плівкою і залишити у теплому місці без протягів на 20-25 хвилин.
  6. Шоколад поламати шматочками.
  7. Вершки нагріти, не доводячи до кипіння, покласти шоколад і, помішуючи, розтопити.
  8. Тісто викласти на посипану борошном робочу поверхню, розкачати в пласті і змастити його шоколадно-вершковою масою. Згорнути тісто рулетом і нарізати однаковими шматочками. Викласти шматочки у форми для кексів (або у велику форму) і змастити розтопленим вершковим маслом. Випікати 15-20 хвилин при 190 градусах.

СЕКРЕТИК: щоб дріжджове тісто добре піднялося і було пухким після випікання, усі продукти мають бути однієї (кімнатної) температури.

М’ЯСНИЙ ХЛІБЕЦЬ

НАМ ПОТРІБНО:
500 г індичого філе

2 морквини

4 жовтки

1 гілочка чебрецю

Сіль

Додатково:

Форма для випікання або порційні формочки

Оливкова олія для змащування

ГОТУЄМО:

  1. Індиче філе нарізати шматочками і прокрутити через м’ясорубку або подрібнити у блендері.
  2. Чебрець помити, обсушити, листочки з гілочки обірвати.
  3. Жовтки збити з дрібкою солі.
  4. Морквини почистити, помити, обсушити і натерти на дрібній тертці. Моркву, жовтки і чебрець вмішати у фарш, злегка посолити.
  5. Форму для випікання (або порційні формочки) змастити незначною кількістю оливкової олії та розподілити по них фарш, добре утрамбовуючи його ложкою. Запікати м’ясний хлібець 20-25 хвилин при 160 градусах.
  6. Гарячу страву вийняти з духовки і на 10-15 хвилин накрити фольгою. Хлібець подати охолодженим.

СЕКРЕТИК: щоб хлібець мав зверху золотаву скориночку, перед запікання змастіть його краплею розтопленого вершкового масла, а щоб не дуже запікся, можна накрити фольгою.

Якщо вам до вподоби смачні та корисні рецепти від Руслана Сенічкіна, поспішайте придбати його кулінарну книгу на Yakaboo.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Простий рецепт ідеального бургера від Руслана Сенічкіна