Чим доводиться ризикувати журналістам програми «Гроші»

Усі подробиці зі зйомок найскандальнішого проекту розслідувань на телеканалі 1+1.

Поділитися:

У програмі «Гроші» депутат, який спробував прожити на «мінімалку» та люди, які «нагріли» КиївПроект журналістських розслідувань «Гроші», який щовипуску розкриває корупційні схеми та шляхи фінансових махінацій в Україні, розкрив секрети створення телепрограми.

За лаштунками проекту працівники розповіли, як створюється програма та на що їм доводиться йти, заради виходу її в ефір.

Читайте також: Журналісти шоу «Гроші» дізналися, кому вигідно завищувати ціни на ліки.

Робочий день в редакції програми «Гроші» розпочинається зі зборів. Після цього редактор та ведучий починають обговорення наступного випуску, переказують один одному свіжі новини, діляться планами зйомок  та багато жартують.

Головний редактор програми Максим Сухенко впевнений, без гумору на такому проекті важко було б працювати.  

У нас такі теми - не завжди приємні. Якщо ми будемо ставитись до них надто серйозно, то ми не зможемо працювати, - каже Максим Сухенко.

Максим Сухенко - один із засновників програми «Гроші», працює на ньому з 2010 року. За шість років роботи за плечима у Максима шість статуеток премії «Телетріумф» і сотні тисяч телефонних дзвінків від корупціонерів, аферистів, казнокрадів і злодюг, про яких у програмі робили матеріал.

Погрози є, пропозиції хабарів є. Одного разу обіцяють голову відкрутити, іншого разу обіцяють будинок на ялтинській набережній, - сміється редактор.

Під керівництвом Максима Сухенка працюють півтора десятка журналістів. Як головний редактор, він не лише править тексти: він і психолог, і досвідчений працівник відділу кадрів. Саме Максим приймає на роботу журналістів та вирішує, яка людина підходить для роботи в «Грошах», а яка – ні.

Найперше у цієї людини має бути загострене почуття справедливості, тому що журналіст-розслідувач не має якихось певних обмежень, до яких він може дійти, - переконує Максим Сухенко.  

Серед тих, хто працює в команді програми «Гроші» є і приваблива журналістка Антоніна Басенко. Дівчина працює у проекті розслідувань уже чотири роки і зізнається, що доводиться постійно користуватися своїми зовнішніми даними в роботі.

Коли я приходжу на інтерв’ю, як правило, до якогось серйозного чиновника, він дивиться і думає: «Боже! Заходить таке сонечко». І тут це сонечко запитує, де гроші, чому  їздите ви на цих автівках. Це їх дуже збиває з пантелику, - говорить Антоніна Басенко.

Колега Антоніни Ігор Колтунов каже, що до хабарників і корупціонерів застосовує холоднокровність, хоча в житті він зовсім не такий: полюбляє посміятися.

На знімальному майданчику режисер Ганна Сітнік також ділиться секретами зйомок проекту.   

В одній студії ми знімаємо і програму «Гроші», і програму «Роби бізнес», тут же знімається програма Каті Осадчої «Світське життя», але для цього міняються декорації, - підкреслює Ганна Сітнік.

Ведучий Олександр Дубінський в «Грошах» з 2010 року. Він прийшов сюди працювати, як креативний продюсер. З 2014 року поєднує цю посаду з роботою ведучого. Саме йому, як обличчю програми, доводиться терпіти більшість погроз.

Можуть зустрічати під під’їздом, покласти цеглину на машину, слідкувати за твоїм будинком, робити фотографії тебе, твоєї родини, навіть батьків моїх чіпляли, - зізнається Олександр Дубінський.

Зараз Олександр перебуває під цілодобовою охороною. Це не зіркова забаганка, а виробнича необхідність. Іноді Дубінському навіть доводиться зустрічати тих, про кого програма «Гроші» робила сюжет.

У мене були деякі ситуації, коли люди підходили, намагалися запевнити, що вони не винні, що ми робимо якусь огидну справу, ліземо у їхнє приватне життя і таке інше, - запевняє ведучий.  

Дивіться приголомшливі викриття тих, хто живе за наш рахунок від проекту журналістських розслідувань «Гроші» щопонеділка о 22:00 на каналі 1+1.