На ножах: Брати Юдіни розповіли про найскладніше у своїй роботі на проекті

Олександр і Володимир Юдіни - експерти проекту На ножах на 1+1, які допомогти оновити дизайн ресторанів.

Поділитися:

Олександр і Володимир Юдіни - експерти проекту На ножах на 1+1. Відомі дизайнери і засновники студії "YUDIN Design" у проекті займаються перетворенням занедбаних ресторанів на модні заклади. І в них на це лише 36 годин!

Ваша роль у проекті На ножах - допомогти оновити дизайн ресторанів. Чи складно було?

Юдіни: Це наш перший досвід роботи в телевізійному проекті, і він став справжнім викликом для нас як для професіоналів. Нам необхідно було зробити якісні інтер'єри в дуже короткий термін - на переробку кожного ресторану нам виділялося 36 годин. Але ми прийняли цей виклик і, сподіваємося, впоралися.

За якими критеріями Ви можете виявити те, що ресторатор помилився в розробці інтер'єру? Яка основна помилка українських рестораторів?

Перше, що кидається в очі - це невідповідність декору, оздоблення, неправильне зонування приміщення, аматорська реалізація інтер'єру, невідповідність до концепції і назви закладу. Головна помилка - непрофесіоналізм. Часто власники закладів недооцінюють важливість професійного підходу до всіх аспектів створення ресторану, захоплюються "грою в ресторатора". Але все ж краще залучати до всіх процесів майстрів своєї справи - від назви та концепції до реалізації і навіть презентації.

Як саме Ви впроваджуєте ре-дизайн в ресторанах героїв проекту На ножах? Чи опираються ресторатори змінам? 

Найчастіше ресторатори віддавали нам в руки своє дітище з "чистою душею". І в результаті ми отримували позитивні оцінки від них, досягали "вау-ефекту". За правилами проекту, герої не могли стежити за процесом переробки дизайну - нова концепція і інтер'єр для них повинні були стати сюрпризом. З Ольгою Фреймут і Дімою Борисовим ми узгоджували оновлену концепцію закладу, його меню і робили інтер'єр, виходячи з цього. А власників закладів заводили з закритими очима, і вони ділилися своїми враженнями від готового результату.

Від чого ви відштовхувалися при розробці нового дизайну для ресторанів героїв На ножах? 


Ми дивилися, якою буде нова концепція, аналізували локацію. Вигадували щось цікаве і оригінальне, працювали на контрастах. Важливо було також познайомитися і з самим господарем закладу, розробити таку концепцію, яка була б близька йому. Часто власники хочуть змін, але не знають, як їх втілити. В цьому ми їм допомагали.

 

Що складніше зробити ре-дизайн або дизайн ресторану "з нуля"? 


Звичайно, складніше переробляти. Тому що ти прив'язується до вже існуючої концепції. Але в проекті "На ножах" у нас вийшло зробити кардинальні і контрастні зміни, незважаючи на обмежені терміни. У кожному закладі ми повністю демонтували все, що було, і змінювали на нові декори.

 

Хороший дизайн інтер'єру - це обов'язково дорого? Або можливі бюджетні варіанти? 


Проект На ножах показує, що можливі різні варіанти. Хороший дизайн - це перш за все якість. Можна зробити недорого, але якісно. Деякі елементи інтер'єру не можуть дешево коштувати, наприклад, меблі. Але головне в закладі - це концепція і відповідність ідеї, назві, формі персоналу, зонуванню, правильній посадці.

Український ресторанний бізнес прогресивний в питаннях дизайну інтер'єру чи все - таки дотримується класичного підходу ? 


Український ресторанний бізнес і відповідно дизайн стрімко розвиваються. Можу відзначити дуже позитивні тенденції. Про деякі ресторани, для яких ми робили дизайн, знають за кордоном. І не тільки знають, а приїжджають спеціально подивитися. Працює все в сукупності - дизайн, кухня і маркетинг. Можна з упевненістю сказати, що Київ стає популярним місцем для гастро-туризму.

Як починаючому ресторатору зробити привабливий для відвідувачів дизайн? На що робити акцент?

 

В першу чергу потрібно продумати концепцію. Інтуїтивно відчути і зрозуміти, яку ти хочеш зайняти нішу. Можна починати з малого, але потрібно собі задати правильну планку. Витратити час на ідею інтер'єру, і пов'язати її з меню і кухнею.

Якби Ви відкривали свій ресторан, яким би він був?

Ми б хотіли почати з кав'ярні або пекарні. Є також ідея арт-місця, вільного простору спільно з кав'ярнею, бутиком або мейк-ап студією. Це може бути простір, де люди можуть зробити зачіску, випити кави і поспілкуватися.

Дивіться третій епізод проекту На ножах 9 квітня о 22:00 на телеканалі 1+1.