Як обрати хурму до святкового столу

Усе про корисні властивості та протипоказання вживання хурми.

Поділитися:

Хурма - ягода, що неодмінно прикрашає новорічний стіл. Тож, напередодні свята ми вирішили розповісти про корисні властивості і протипоказання сезонної диво-ягоди – хурми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ароматне вершкове масло: 3 рецепти

Мало хто знає, що хурма – не фрукт, а ягода. Цікаво також, що хоча на полицях магазинів часто зазначено «японська хурма», батьківщиною такої тропічної ягоди вважають Китай. Лікарі називають хурму «йодовою ягодою». Крім йоду, у ній містяться такі корисні елементи та вітаміни:

1. Вітамін А (бета-каротин).

2. Вітаміни групи С.

3. Калій.

4. Магній.

5. Фосфор.

6. Клітковина.

Важливо: у 100 г хурми міститься 10 % добової норми клітковини (що удвічі більше, ніж в яблуках).

За корисними властивостями хурма не поступається винограду та інжиру:

1. Вживання ягоди сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

2. Має протизапальну дію та покращує зір.

3. Допомагає під час набряків ніг.

4. Підвищує працездатність.

5. Покращує роботу нервової системи.

6. Хурму рекомендовано вживати людям із серцево-судинними захворюваннями, оскільки ягода нормалізує тиск. Окрім цього, хурму використовують під час лікування гіпертонії.

Коли напередодні свят ви вибираєте у магазині хурму, експерти рекомендують звертати увагу на колір ягоди: якщо хурма має насичений оранжевий колір, – це означає, що у ній високий вміст вітаміну А (бета-каротину).

Важливо розрізняти 3 найпоширеніші сорти хурми: безпосередньо хурму, корольок та шарон.

Хурма – їстівна ягода, окрім кісточок та «чашечки». Може бути терпка на смак, що свідчить про те, що ягода ще нестигла.

Корольок – найпоширеніший сорт хурми. Ягоди нетерпкі на смак. Рекомендовано вибирати корольок із коричневим відтінком шкірки.

Шарон – гібрид японської хурми з яблуком. У ягоді немає кісточки, абсолютно нетерпка, за смаком дещо схожа на айву, яблуко та абрикос.

Усі сорти відрізняються смаком. Хоча хурма солодка на смак, вона низькокалорійна. Ласувати ягодою можуть навіть модниці, які ретельно стежать за фігурою. Також у невеликій кількості можна вживати дітям від 2-х років.

Однак пам’ятайте: щоб не завдати шкоди здоров’ю, варто вживати не більше 2–3 плодів на день. Надмірне вживання хурми може спричини непрохідність кишечника. Також хурма містить велику кількість цукру, тому дієтологи не рекомендують вживати її людям, які хворі на діабет та ожиріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт торта на Новий рік: Медовик