Як загадувати бажання на Новий рік: 6 кроків до мрії

Як загадувати бажання на Новий рік, щоб воно збулося
www.instagram.com/lena_lubchenko/

Психолог проекту «Поверніть мені красу» розповіла, чому важливо загадувати бажання в новорічний час.

Поділитися:

Експерт проекту «Поверніть мені красу» Олена Любченко, яка буде ведучою третього сезону романтичного реаліті-шоу «Одруження наосліп», розповіла, чому важливо та як це правильно робити, щоб усе задумане збувалося. 

З самого дитинства, а можливо, навіть із внутрішньоутробного періоду, кінець грудня і початок січня ми проживаємо в дещо зміненому стані. Весь світ у цей час передчуває свято, смакує наперед радість, чекає на щось добре, чарівне й безтурботне. Мозок налаштований на позитив, настрій піднесений. Усе це – ознаки того, що в організмі багато серотоніну, гормону щастя, і дофаміну, гормону мотивації.

Під їхнім впливом наші страхи, сумніви, комплекси стають незначними й розсіюються. Але ж саме вони часто заважають рухатися назустріч мрії. Словом, як не крути, у новорічні дні ми відчуваємо себе бадьорішими, сильнішими та оптимістичнішими. Це якраз той стан, у якому треба ставити амбітні цілі.

Новий рік – час символічний, і наш мозок так влаштований, що нізащо не дасть проігнорувати цей факт. Попри залежність від технологій, люди досі вірять у дива6 новорічних роликів, які змусять вас повірити у дива і проводять символічні ритуали. У глибині несвідомого закарбована непорушна істина: 31 грудня закінчується одне життя й починається зовсім інше. Переконаність у цьому – ключ до ще одного аргументу на користь доцільності новорічного планування. Доведено: якщо віриш – здатен зробити неможливе.

Що ж треба робити, аби мета не вивітрилася разом із шампанським, не затерлася рутиною післясвяткових справ і не осіла в розділі «новорічні побажання» безглуздим тягарем і живим докором?

1. СФОРМУЛЮВАТИ БАЖАННЯ ЯК МЕТУ

Протестувати бажання на предмет відповідності п’яти пунктам: чи є воно конкретним, чи можна його вимірити, чи є воно досяжним, актуальним і чи визначено воно за часом?

2. ЧІТКО УСВІДОМИТИ, ЩО МЕТА ВАША

Усі фізичні та емоційні маркери повинні підтверджувати те, що отримати бажане хочете ви, а не ваше оточення. Тільки за цієї умови мета буде не в тягар, а в радість, а процес її досягнення не перетвориться на перманентну боротьбу та подолання перешкод.

Я не раз спостерігала, як моїм клієнтам траплялося забувати про задумане і згадувати лише тоді, коли «правильне» бажання справджувалося – таким невимушеним і природним був рух до того, що дійсно вагоме.

Зрозуміло, для цього треба добре себе знати й розуміти. Поки зупинимося на декількох маркерах значущості мети особисто для вас:

– ви радієте, коли думаєте про досягнення своєї мети;

– ви відчуваєте рішучість і підйом сил, думаючи про процес досягнення бажаного7 кроків, щоб почати Новий рік на х​вилі успіху і позитиву;

– ви ніби занурюєтеся в глибини свого «я» і впізнаєте себе справжнього, коли думаєте про мету.

3. ПОЗИТИВНА МЕТА

Мета має бути сформульована позитивно. Цілі, які заперечують щось, наприклад, «Я стану нетовста», нежиттєздатні. Те саме можна сказати про цілі, які стосуються не вас, а інших людей. «Вася мене покохає» - це не мета. 

Цілі «про інших», зважаючи на багато причин, досягаються нечасто, а це, у свою чергу, здатне засмутити, розчарувати, серйозно підірвати самооцінку й віру у власні сили.

4. ВІДМОВИТИСЯ ВІД ДРУГОРЯДНИХ ЦІЛЕЙ

Людина – дуже складна істота, і часто наші бажання суперечать одне одному. Важливо це розуміти і, ранжуючи цілі в порядку важливоті, відмовитися від другорядних, які можуть гальмувати досягнення головних.

Гороскоп грошей 2017 для всіх знаків зодіаку5. ЗАПИСАТИ ЦІЛІ

Це обов’язковий пункт. Письмове визначення привносить ясність у мислення, фокусує на досягненні бажаного. Той, хто зберігає свої думки лише в голові і думає, що це і є мета, - помиляється.

У Гарварді регулярно досліджують, як складається кар’єра їхніх колишніх студентів. Одне з досліджень було присвячене тому, як постановка цілей пов’язана з доходом випускників через десять років, і ось що виявилося.

– У 83% випускників не було чітких цільових установок щодо кар’єри -- їхній дохід через десять років взяли за основу.

– 14% мали чітку кар’єрну мету, але не викладену на папері. Через той самий час їхні доходи були втричі більшими.

– У 3% була чітка мета, зафіксована в письмовому вигляді. Їхні доходи виявилися в 10 разів більшими. Усвідомлена й записана мета дивним чином впливає на життя і долю!

6. ПРАВИЛО «72 ГОДИН»

Вважається, що перші 72 години – ключові в успішності будь-якого, навіть найсерйознішого підприємства. Якщо ви за цей час не зробили нічого, що б наблизило вас до мети: не склали план, не знайшли інформацію, не завели спеціальний файл тощо – мозок дає команду вашому несвідомому, що мета неважлива. І тоді все починає пробуксовувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп кохання 2017 для всіх знаків зодіаку.

Протягом року варто повертатися до свого списку новорічних бажань -- психологи називають це «надихатися метою». Якщо мета «ваша», ви так само сильно забажаєте досягти її, як і в той момент, коли її прописували.

А поки шукайте красиві щоденники, запалюйте свічки, знайдіть час для тиші й роздумів про своє життя і про те, яким ви хочете бачити його найближчим часом.

Запишіть свої цілі в блокнот, щоб їх перечитувати, а найзаповітнішу також на аркушик паперу, щоб спалити його в останні миті року, що минає, розмішати попіл у келиху з шампанським і випити його – з величезним бажанням якнайскоріше здійснити всі свої мрії!