Гід домашніми фінансами: Як правильно вести сімейний бюджет

Створіть ідеальний фінансовий план, що допоможе розбагатіти.

Поділитися:

На початку Нового року важливо поміркувати над розпорядженням власними фінансами.  У 2018 для нас відкривається багато нових можливостей, що здатні змінити усе раз і назавжди. Особиста фінансова грамотність важлива для сучасної людини. Вміння правильно витрачати гроші допоможе накопичити ще більше. Як потрібно вести сімейний бюджет та приймати рішення щодо витрат, аби потім не шкодувати - читайте у наших рекомендаціях. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп фінансів 2018 для всіх знаків зодіаку

1. Створювати статті прибутків та витрат. Кількість таких статей може бути різною, адже головне, щоб вам було зручно їх вести. Спершу ви розписуватимете усі витрати детально, а вже через декілька місяців зможете спростити свої записи, звикнувши до процесу планування сімейного бюджету. В кінці-кінців ви, до прикладу, можете покласти потрібну суму грошей для витрат на місяць у спільний конверт, а в останні дні перевірити залишились у ньому кошти чи ні.  

2. Вести спільний сімейний бюджет. Існують пари, котрі ведуть свій індивідуальний фінансовий план, однак спільний сімейний бюджет допоможе вам ще більше довіритись, прислухатися до думки, мотивувати та підтримувати один одного. Не сваріть чоловіка чи дружину за момент слабкості - якусь дорогу або, на вашу думку, непотрібну покупку. Завжди обговорюйте свої витрати, ретельно їх плануйте і керуйтесь почуттям взаєморозуміння. 

3. Робити записи щодня. Для початку, більш зручніше для вас буде робити записи щодня, розписуючи кожне найменше придбання. Це займає декілька хвилин і згодом перетворюється у звичку. 

4. Відкладати мінімум 10% від прибутків. Експерти радять щомісяця відкладати 10% від своїх доходів. Це мінімальна сума грошей, відкласти яку буде непомітно для формування сімейного бюджету. Ви можете спробувати відкладати більше, а згодом витратити ці гроші на веселу сімейну мандрівку. 

5. Контролювати борги. Якщо ви позичили комусь або в когось кошти, варто обов'язково це зафіксувати у своєму планері. Це зробить ваш сімейний бюджет точнішим та грамотнішим. Ця функція також допоможе пам'ятати, кому або в кого ви позичали гроші. 

Фото: freepik.com