У програмі «Сніданок. Вихідний» телеведуча Валентина Хамайко поділилася рецептом запашного імбирного печива у вигляді ялинки та пряничного будиночка.

До Нового року залишаються лічені дні. Створюйте атмосферу свята та готуйте смачне імбирне печиво. Такий десерт стане прекрасним доповненням до новорічного столу, а також чудовим подарункомЩо подарувати на Новий рік: 10 універсальних ідей, які підійдуть кожному на Різдво для ваших близьких. Печивом можна також прикрасити і ялинку.

Читайте також: Як власноруч зробити українські ялинкові прикраси.

ТІСТО ДЛЯ ПЕЧИВА - ІНГРЕДІЄНТИ

Борошно - 425 г

Цукрова пудра - 100 г

Масло - 125 г

Мед - 100 г

Велике яйце - 1 шт.

Жовток – 1 шт.

Сода - ½ ч. л.

Кориця - ½ ч. л.

Мелений сухий імбир - ½ ч. л.

КАРАМЕЛЬ - ІНГРЕДІЄНТИ

Цукор – 100 г.

Вода – 1-2 ст. л.

ГЛАЗУР - ІНГРЕДІЄНТИ

Білок – 1

Цукрова пудра – 200 г

Лимонний сік – 1 ст.л.

ДЛЯ ДЕКОРУ

Срібні намистинки

Читайте також: 5 простих рецептів печива для святкового настрою.

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Перед тим, як робити печиво, потрібно вирізати з блискучого картону невеликі шаблони зірочок. Їх має бути 7 штук різного розміру.

Можна використати спеціальний кулінарний папір або розрізати пачку з молока або соку, - каже Валентина Хамайко.

  1. Так само на папері потрібно вирізати шаблони для пряничного будиночка: дах та стіни.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ТІСТО ДЛЯ ПЕЧИВА

  1. Після того, як шаблони будуть готові, можна приступати до приготування тіста. Для цього у миску потрібно розбити 1 яйце і 1 жовток.

Після того, як використаєте жовток, білок, що залишився знадобиться для цукрової глазурі, - підкреслює ведуча.

  1. Туди додати 125 г масла і цукрову пудру.

Частину цукрової пудри можна замінити на ванільну цукрову пудру, - зауважує Валентина Хамайко.

  1. До суміші додаємо мед, дрібку солі, корицю та мелений сухий імбир.

Бажано брати темний мед. Він дасть приємний аромат та ніжний карамельний колір, - зазначає ведуча.

  1. Туди ж додати 1 ст.л. молока і викласти усю масу в блендер. Усе ретельно перемішати.
  2. Під час замішування потрібно додати пів чайної ложки соди.
  3. Після того, як маса буде доведена до однорідної консистенції, потрібно додати борошно і знову усе перемішати.
  4. Готове тісто викласти на пергамент і розкатати до товщини 5 мм.
  5. Шаблони із зірочками та будиночком прикласти до тіста і по одному вирізати ножем. Кожної зірочки має бути по 2 шт.

Зірочки можна вирізати одразу на пергаменті, так не руйнуватиметься їх форма. До того ж, не доведеться перекладати готовий виріб, - говорить Валентина Хамайко.

  1. Вирізані з тіста формочки перекласти разом з пергаментом на деко. Залишити на деякий час.
  2. Далі потрібно розбити 1 яйце і вкинути до нього дрібку солі. Збивати доти, доки сіль не розчиниться.
  3. За допомогою пензлика змастити усі вироби з тіста готовою масою.
  4. Деко з тістом поставити в духовку і випікати при температурі 180 градусів до рум’яного кольору.

Печиво печеться дуже швидко, тому потрібно періодично слідкувати за його готовністю, - акцентує увагу ведуча.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ГЛАЗУР

  1. Щоб приготувати білу глазур, потрібно взяти 1 білок і додати до нього 200 г цукрової пудри, поступово розтираючи її.

Якщо глазур вийшла занадто густа, то її можна розвести лимонним соком або теплою водою, - каже Валентина Хамайко.

  1. Усю глазур викласти у кондитерський мішок. За допомогою неї почати декорувати готове печиво.

Якщо у вас немає кондитерського мішка, можна використати звичайний файл, просто відрізавши від нього малесенький куточок, - говорить ведуча.

  1. Усі зірочки викласти по розміру одна на одну. Вони склеються між собою за допомогою глазурі.
  2. Кінці зірочок прикрасити срібними харчовими намистинками. Залишити висихати.
  3. Щоб склеїти усі деталі пряничного будиночка, варто зварити сироп. Для цього на пательні потрібно розігріти 100 г цукру, додавши 1,5 ложки води.

Сироп потрібно довести до карамельного кольору, - підкреслює Валентина Хамайко.

  1. Склеїти деталі будиночку за допомогою сиропу. Краї прикрасити глазур’ю.

Нагадаємо, нещодавно Валентина Хамайко поділилася рецептом запашного українського бублика.