"1+1" дослідив настрої українців стосовно ЄС,НАТО, Росії та нового уряду України

"1+1" дослідив настрої українців стосовно ЄС,НАТО, Росії та нового уряду України

Майже половина українців мають позитивні очікування від угоди з Європейським союзом

Поділитися:

У рамках підготовки до марафону ТСН "Україна єдина", канал "1+1" провів опитування громадян України стосовно угоди з Європейським союзом, членства в НАТО, ставлення до Росії та нового уряду України. Дослідження для "1+1" провела дослідницька  компанія "ГФК Юкрейн". Результати дослідження були оприлюдненні вчора, 21 березня, в ефірі "1+1" під час телемарафону ТСН.

За результатами опитування майже половина українців мають позитивні очікування від угоди з Європейським союзом. 48% жителів України у віці 18 років і старше вважають, що підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським союзом позитивно відобразиться на них особисто. 18% опитаних відносяться до асоціації з ЄС нейтрально, а 28% ― негативно. Найбільш оптимістично налаштовані жителі Західного регіону, де позитивні очікування у 80% населення, в той час як на Півдні та Сході (включно з АР Крим)  таких лише 23%, а в самій АР Крим ― всього 10%.

44% населення України підтримують вступ країни до НАТО, в той час як 47% ― проти. Найбільша підтримка Північноатлантичного альянсу ― у Західному регіоні (70%), в той же час найменша ― на Півдні та Сході, де 70% населення виступають проти (84% ― в АР Крим).

Навпіл розділилися думки українців щодо Росії: 48% вважають Росію дружньою державою, а 47% з цим не погоджуються. У той же час політику президента Росії Путіна щодо України не підтримують 77% респондентів. На Заході, Півночі й у Центрі Путін має менше 3% підтримки. І навіть на Півдні та Сході лише 35% підтримують політику Президента Росії щодо України, в той час як 56% її не підтримують. Драматично відрізняються думки мешканців Криму, де 88% вважають Росію дружньою країною, а 76% ― підтримують політику Путіна щодо України.

Неоднозначним є ставлення українців до уряду України. В середньому по країні 55% респондентів вважають, що новий уряд діє в інтересах народу України, в той час як 37% з цим не погоджуються. Традиційно, довіра до уряду вища на Заході (79%), і нижча – на Півдні та Сході (34%). В той же час 77% жителів Криму не вважають, що новий уряд України захищає їх інтереси.

Опитування для телеканалу "1+1" провела компанією "ГФК Юкрейн", дослідження здійснювалося шляхом телефонного інтерв'ю з дзвінками на стаціонарні та мобільні телефони. Період опитування: 19-20 березня 2014 року. Розмір вибірки по Україні: 807 респондентів віком 18 років і більше. Вибірка випадкова, репрезентативна для населення України за статтю, віком, регіоном і типом населеного пункту. Максимальна похибка для макрорегіону не перевищує 7.3%, для України в цілому ― 3.4%.

Додатково було проведено 115 інтерв'ю з мешканцями АР Крим у віці 18 років і більше. Загальний обсяг вибірки по АР Крим: 155 інтерв'ю, вибірка репрезентативна для населення АР Крим за статтю, віком і розміром населеного пункту. Максимальна похибка вибірки не перевищує 7.9%.