1+1 покаже головну святиню Софійського собору - чудотворну мозаїку "Богоматір Оранта"

1+1 покаже головну святиню Софійського собору - чудотворну мозаїку "Богоматір Оранта"

Телеканал "1+1" готує телеглядачам особливий подарунок до Різдва - музичний фільм за участю улюбленої співачки Тіни Кароль та переможця проекту "Маленькі гіганті" Євгена Лебедина.

Поділитися:

 

Телеканал "1+1" готує телеглядачам особливий подарунок до Різдва - музичний фільм за участю улюбленої співачки всієї країни Тіни Кароль та переможця проекту "Маленькі гіганті" Євгена Лебедина.

"Різдвяна історія з Тіною Кароль" - це унікальний кінопроект виробництва "1+1 Продакшн". Згідно з сюжетом казки, Тіна Кароль виступає в ролі матері, берегині українських традицій, що напередодні Різдва розповідає своєму синові, герою Євгена Лебедина, історію про вічні цінності, про боротьбу добра і зла, світла і темряви. Розповідь плавно перетікає в музичні постановки, в яких прозвучать красиві зимові пісні, а стародавні українські колядки та щедрівки вперше знайдуть нове звучання у виконанні співачки.

Частина зйомок музичного фільму проходила в унікальних декораціях "Софії Київської". За словами адміністрації національного заповідника, така можливість була надана телеканалу "1+1" ексклюзивно, завдяки незвичайній ідеї фільму - нагадати людям про важливість традицій і розповісти про духовну спадщину українців. Варто відзначити, що це перший випадок за роки незалежності України, коли на території заповідника "Софія Київська" проводилися такі масштабні кінозйомки.

Головну святиню Києва - Софійський собор, - а також Будинок Митрополита, який знаходиться на території заповідника "Софія Київська", закрили для відвідувачів на час зйомок музичного фільму від "1+1 Продакшн" "Різдвяна історія з Тіною Кароль".

Команда проекту доклала багато зусиль, щоб показати всю красу Софійського собору, його неповторні древні мозаїки і фрески XI століття, а також дивовижні інтер'єри Будинку Митрополита з фрагментами настінних розписів, які збереглися ще з XVIII століття. Утихомирену атмосферу собору постаралися передати за допомогою ретельно підібраних декорацій.

Також глядачі зможуть побачити у фільмі дзвіницю "Софії Київської" з висоти пташиного польоту і головну цінність святині - чудотворну мозаїку "Богоматір Оранту", яка відома далеко за межами України. Богоматір "Оранта" - це символ прощення в особі Божої Матері, простягає руки в молитві за весь людський рід. Біла хустка, яка зображена за поясом Богоматері, символізує її чистоту і непорочність. Древнє повір'я свідчить, що поки буде існувати ця мозаїка в Софійському соборі, буде стояти і Київ.

 

"Перед нами стояло завдання передати в кадрі всю красу цього незвичайного і надихаючого місця, перенести глядача разом з нами в казку, і розповісти історію Різдва. Зйомки в соборі проводилися в нічний час доби і з використанням спеціальної техніки, яка не могла пошкодити настінні розписи. Справа в тому, що під час будівництва "Софії" використовувалися тільки натуральні мінеральні фарби, які легко вигорають від світла і псуються від тепла", - каже режисер-постановник проекту Наталія Ровенська.

Дивно, що такі тендітні тисячолітні фрески збереглися до наших днів у первісному вигляді. У цьому заслуга древніх майстрів, які використовували спеціальну техніку розпису під назвою "альфреско", при якій фарба наноситься відразу на сиру штукатурку.

Неповторні фрески Софійського собору особливо добре видно в музичному номері "Щедрик", який Тіна Кароль виконала разом з однойменною дитячим хором.

Інтер'єри Софії Київської стали джерелом багатьох символів, які творча група потім використовувала в музичному фільмі. Так, символом різдвяної казки від "1+1" стало перо ангела, ідея якого з'явилася ще під час першого відвідування архітектурного комплексу командою проекту. У розписах Софійського собору не раз зустрічається ангел Серафим. Саме він став натхненником творців фільму, а перо в казці - втіленням тих вічних цінностей, які символізує ангел - віри і добра.

Новини по темі