"1+1" та "Вавилон'13" покажуть нові фільми про Майдан

"1+1" та "Вавилон'13" покажуть нові фільми про Майдан

Канал "1+1" і творче об'єднання "Вавилон'13" презентують продовження резонансного документального циклу "Зима, що нас змінила".

Поділитися:

Канал "1+1" і творче об'єднання "Вавилон'13" презентують продовження резонансного документального циклу "Зима, що нас змінила".

10 квітня, в ефірі "1+1" відбудеться прем'єра одразу двох стрічок - "Перша смерть" та "Коктейлі Грушевського" про радикалізацію протесту.

"Перша смерть" розпочнеться о 22:10. Автором фільму став один з продюсерів "Вавилону'13", режисер Володимир Тихий.

"22 січня на вулиці Грушевського кульове поранення отримав оператор "Вавилону'13" Юрій Грузінов. Він потрапив у медпункт, організований протестувальниками в приміщенні Академії Наук. Там вже лежало тіло застреленого Сергія Нігояна. Попри біль, на адреналіні, Юрій почав знімати усе, що відбувалося далі", - розповідає продюсер "1+1 Продакшн" Наталка Якимович.

За словами режисера Володимира Тихого, відзняті кадри є абсолютно унікальними. Адже туди, де знаходилося тіло Нігояна, не пускали нікого, навіть журналістів. Фільм тримає у напрузі від самого початку.

"Для мене найдраматичніший момент фільму – це початок. Коли ми бачимо тільки що живого, а вже померлого Нігояна, – зізнається режисер. – Священник плаче, плачуть жінки, котрі опинилися поруч, абсолютно розгублені лікарі. І приходить розуміння того, що відбулося невівдворотнє – революція перестала бути безкровною".

А вже о 22:35 почнеться фільм "Коктейлі Грушевського". Його автор – режисер Олександр Стеколенко.

Стрічка передає темп радикалізації суспільства після побиття студентів силовиками. Вона охоплює події одразу трьох місяців Євромайдану. Саме ігнорування мирних мітингів і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова.

"У цьому фільмі чітко простежується накал атмосфери на вулицях Києва. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей зі стрічками, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього", говорить Наталка Якимович.

Режисер Олександр Стеколенко зазначає, що найскладнішим було утриматися від оцінок.

"Коктейлі Грушевського" – це не аналіз і в жодному разі не розслідування. Це замальовки. Замальовки про те, що відбувалося протягом трьох місяців у найбільш напружені моменти протистояння", – анонсує він.

Нагадаємо, "Зима, що нас змінила" - цикл із семи фільмів, присвячених подіям на Євромайдані. Першою у циклі стала стрічка "Небесна сотня", показана в ефірі "1+1" минулого тижня. Переглянути її онлайн можна на сайті "1+1".

"Вавилон'13" - це творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в Інтернеті, а його відео часто ставали вірусними.