10 найцікавіших фактів про стрибки у воду

10 найцікавіших фактів про стрибки у воду

Стрибки у воду - це як балет у повітрі. Спортсмени демонструють фантастичну гнучкість, а суперціль - пірнути у воду "без бризків".

Поділитися:

У суботу 12 жовтня на каналі 1+1 стартує екстремальне шоу "Вишка". У ньому зірки будуть змагатися в стрибках у воду. Причому всі пристрасті у басейні глядачі побачать у прямому ефірі.

До вашої уваги - 10 найцікавіших фактів про стрибки у воду.

1. Змагання зі стрибків у воду люди влаштовували ще тоді, коли жили в печерах. Згодом це стало улюбленою розвагою рибалок та воїнів. Причому у стародавніх римлян було нормою стрибати у повному бойовому спорядженні.

2. Старша сестра стрибків у воду - спортивна гімнастика, яка складає основу техніки стрибків. Років 200 назад гімнастичні вправи "проникли" на літні пляжі. І з часом їх стали виконувати не тільки на суші, але й над водою. Ще й нову назву придумали - "химерне пірнання".

ФОТО: Учасники "Вишки" у мокрих купальниках показали пристрасть

3. Олімпійським видом спорту стрибки у воду стали більше ста років тому - у 1904 році. Саме тоді вперше і востаннє відбулися також змагання зі стрибків на дальність.

4. Основа сучасної техніки  - високий виліт і вхід у воду "без бризків". Для цього потрібні потужна робота ніг в момент підскоку, а при входженні у воду тіло спортсмена має будти натягнутим, як струна.

5. Існує більше 90 способів, як стрибнути у воду з вишки - з місця, з розбігу, обличчям чи спиною до води і навіть зі стійки на руках, обертаючись в польоті на всі лади.

6. У проекті "Вишка" учасники будуть стрибати з висоти 1, 3, 5 і 10 метрів.

7. Швидкість польоту під час стрибка може перевищувати 50 км/годину.

8. Стрибки у воду вважають одним з найбільш безпечних видів спорту. Але травм все одно не уникнути - можна вдаритися об трамплін, дно басейну чи саму воду. Так учасник шоу "Вишка" Євген Кошовий серйозно травмувався під час тренування. Після нього до лікарні потрапив ще одину учасник - Арсен Мірзоян. До першої крові дострибалася також Ольга Харлан, олімпійська чемпіонка з фехтування.

9. Стрибки у воду - це балет у повітрі. М'язисті торси спортсменів мають бути неймовірно пластичними і гнучкими. Саме тому тренер "Вишки" Ілля Кваша відправив своїх зіркових підопічних на хореографію.

10. Переможців "Вишки" очікують справжні медалі - бронзова, срібна та золота.