"15 республік": Латвійські пенсіонери стають в чергу на уроки користування Інтернетом

"15 республік": Латвійські пенсіонери стають в чергу на уроки користування Інтернетом

Подорожі країнами колишнього Радянського Союзу тривають

Поділитися:

Подорожі країнами колишнього Радянського Союзу тривають: журналісти програми "15 республік" дізнались, як живеться пенсіонерам у Латвії, як працюють новітні технології у Естонії та пропонує довідатись про це разом з ними.

Країни Прибалтики, що навіть за радянських часів були певним "закордоном всередині Союзу", зараз можуть похвалитись шаленим розвитком електронних технологій та якості ітернет-зв'язку. Латвія входить у десятку країн світу з найбільш швидкою передачею даних у мережі.  Тож не дивно, що тут навіть пенсіонери хочуть стати впевненими користувачами комп'ютерів, а держава радо сприяє їм у втіленні цього бажання. Адже починаючи із 2008 року в країні діє соціальний проект "Підключайся, Латвіє!", завдяки якому кожен латвійський пенсіонер може відвідати трирівневі уроки з користування всесвітньою мережею. А охочих чимало! "Випускників" таких курсів вже набралось понад 20 000. Журналістам програми "15 республік" пощастило зустріти там й літніх панянок українського походження, що із задоволенням поділились враженнями про навчання.

"Завжди боялась, що я щось не те натисну, - зізнається одна з жінок, - зараз, коли пройду три рівні, не буду боятись".

За словами іншої літньої "учениці", на курси вона пішла не в останню чергу через вмовляння сина: "Мені син казав: мамо, як ти не можеш цього запам'ятати! Так-так, сміявся. Тобі, каже, даремно розказувати, ти все одно не запам'ятаєш".

На ці курси треба записуватись заздалегідь, адже на них є великий попит.  Насправді усі латвійські пенсіонери йдуть навчатись мистецтву користування Інтернетом добровільно та із задоволенням. Бо для них це не тільки корисно, а й цікаво: таким чином літні люди почуваються корисними та соціально активними.

За Союзом у Латвії не сумують: навіть відомий актор Івор Калинш ("Двоє під однією парасолькою", "Маленькі трагедії", "Не стріляйте у білих лебедів"), пік популярності якого припав саме на радянський час, анітрохи не ностальгує за минулим: "Дайте нам можливість мирно пожити та попрацювати, хоча б одне покоління! І буде чудова країна, де усі будуть щасливі".

Приводів почуватися цілком непогано у латишів чимало: хоча б тому, що їх країна є другою за чистотою у світі. Як це вдалося Латвії та чим відрізняється їхнє життя від життя у сусідній Естонії, першій країні з можливістю прийняти електронне громадянство, дивіться у повній версії програми "15 республік" просто зараз!