15 республік: Литовський політик Витаутас Ландсбергис вважає, що в Україні сталося диво

15 республік: Литовський політик Витаутас Ландсбергис вважає, що в Україні сталося диво

Журналісти "1+1" продовжують подорожувати республіками колишнього Союзу

Поділитися:

Журналісти "1+1" продовжують подорожувати республіками колишнього Союзу та дізнаватись, як живеться нашим ближнім та дальнім сусідам. Цього разу їхній маршрут пролягав через Білорусь та Литву: близькі територіально й такі різні водночас. У цій подорожі їм вдалося поспілкуватись із знаковими литовськими політиками, що – за традицією програми "15 республік" - згадали минуле, а також оцінили сучасний стан справ у країні.

Однією з таких постатей виявився Витаутас Ландсбергис – політик, що у свій час організував та захистив декларацію про відновлення незалежності Литви. У розмові з журналістами лідер литовської партії консерваторів не тільки пригадав події буремного 1991 року, коли 200 000 литовців не дали радянським військам почати наступ та обстояли своє право на демократію, а й оцінив сучасний стан речей.

"Пропагандистська війна йшла весь час, вона зараз дуже посилена. Нам весь час хтось пригадує, як було добре при Радянському Союзі, горілка коштувала тільки ось так та кожен п'яниця мріє про Радянський Союз. Хомо советікус – та ще проблема", - каже Витаутас Ландсбергис.

Литовський політик вірить у європейський розвиток України та додає, що українці зробили справжнє диво, так швидко створивши та розвинувши власну армію.

Знімальній групі "1+1" вдалось зустрітись також із самим президентом Литви – чарівною Далею Грібаускайте. Відбулось це зовсім випадково, коли пані Президент, як і знімальна група, відвідувала невеличкий етно-фестиваль у центрі Вільнюса. Про що розповіла Даля Грібаускайте, а також, чим привітала та здивувала журналістів сусідня до Литви Білорусь, дивіться у повному випуску програми "15 республік":