22 березня звільнили невинно засудженого Максима Дмитренка

22 березня звільнили невинно засудженого Максима Дмитренка

22 березня у Запоріжжі було звільнено невинно засудженого Максима Дмитренка, який 8 років відбував ув'язнення за злочин, якого не скоїв.

Поділитися:

22 березня у Запоріжжі було звільнено невинно засудженого Максима Дмитренка, який 8 років відбував ув'язнення за злочин, якого не скоїв. Справа набула розголосу після розпочатого командою "ТСН.Тижня" журналістського розслідування "Звільніть Максима Дмитренка"  у вересні минулого року. Завдяки сприянню Генеральної прокуратури та Адміністрації Президента України вчора невинно засуджений нарешті вийшов на волю.

У 2004 році жителя села Пологи Запорізької області звинуватили і посадили за грати за зґвалтування та вбивство 17-річної дівчини. З часом слідству стало відомо, що дати неправдиві свідчення та зізнатися у скоєнні злочину Максима Дмитренка змусили співробітники правоохоронних органів, яким треба було розкрити справу.

Як згодом з'ясувало слідство, справжнім злочинцем виявився колишній експерт криміналістики Сергій Ткач. 57-річного міліціонера визнали винним у скоєнні 36 вбивств та замахів на вбивства стосовно жінок, серед яких - неповнолітні дівчата, на території Запорізької та Дніпропетровської областей протягом 1984-2005 років. Та попри зізнання Ткача, зокрема і щодо справи невинно засудженого Дмитренка, останній продовжував відбувати ув'язнення.

Після піврічного розслідування, неодноразових звернень "ТСН. Тижня" до різних державних установ, Генеральної прокуратори та Адміністрації Президента України у середині березня Вищий спеціалізований суд з цивільних і кримінальних справах скасував судове рішення від 2005 року, яким приговорив Дмитренка до 12 років позбавлення волі.

Станіслав Ясинський, який вів журналістське розслідування каже, що вийшли на цю справу випадково – знайшли замітку у газеті. "Той факт, що після зізнання Ткача 6 років тому, невинно засуджений Дмитренко продовжує сидіти у в'язниці, надзвичайно вразив та обурив нашу редакцію. Ми прийняли рішення, що не просто висвітлимо дану історію, а намагатимемося врятувати людину та вивести її на волю".

Дивіться деталі звільнення Максима Дмитренка у "ТСН. Тижні" 25 березня о 19:30.