Ахтем Сеітаблаєв розповість, як фільм "Квіти війни" перегукується з українськими реаліями

Ахтем Сеітаблаєв розповість, як фільм "Квіти війни" перегукується з українськими реаліями

Цієї п'ятниці, 31 жовтня, у "Підпільній імперії" з'ясуть, чи варто під час війни дивитися фільми про війну

Поділитися:

Цієї п'ятниці, 31 жовтня, для глядачів "1+1" знову відчиняє двері "Підпільна імперія". Кожний фільм ведучий проекту Андрій Алфьоров уявляє як людину зі своєю власною вдачею. У історичної драми китайсього режисера Чжана Імоу "Квіти війни", яку глядачі побачать наступною, красиве обличчя східної жінки та не по-жіночому важка доля.

Восени 1937 року, підкоривши Шанхай, Японія вирішила захопити столицю Китаю Нанкін, кров'ю вписавши до історії главу, яка в світі стала відома як Різанина в Нанкіні. Понад 200 тисяч людей поклали свої життя в боротьбі за місто. Та в нелюдських умовах, серед попелищ та загиблих, незалежно від національності, в людських душах, як квіти, розпускаються доброта і співчуття.

Як і завжди, Андрій Алфьоров буде дивитися цей фільм разом із зірковим гостем. У "Підпільній імперії" все відбувається по-справжньому: гості, зазвичай, не мають часу оговтатись від перегляду і діляться враженнями одразу після показу. Ведучий не бачить нічого страшного у тому, що деяким з них фільми не сподобались. Цінніше те, що вони не добирають слова, а кажуть те, що відчувають.

Спочатку Андрій Алфьоров хотів запросити на цей фільм східну красуню, співачку кримськотатарського походження Джамалу, але високий больовий поріг китайського кіно та наявність жорстких сцен насилля, змусили його змінити своє рішення.

Натомість у крісло гостя сів її земляк, режисер іншого фільму про людську трагедію та ведучий програми "Хоробрі сердця" Ахтем Сеітаблаєв. На глядачів чекає цікава дискусія: чи варто демонструвати такі фільми у часи, коли випуски новин не поступаються їм за ступенем жорстокості? У кінокритика на цей свій погляд:

"Історія має властивість повторюватися. Люди не можуть збагнути деякі речі, поки вони не починають відбуватися з ними безпосердньо. У такий важкий час, можливо, осмислення чужих трагедій допоможе нам усвідомити та пережити власну".

Яку позицію у цій дискусії посів Ахтем, телеглядачі "1+1" дізнаються у п'ятницю о 0:05, одразу після випуску "Світського життя" з Катею Осадчою.

Довідка:
"Квіти війни" - драма китайського режисера Чжана Імоу. Екранізація одноіменного роману Янь Гелін, який описує реальні події 1937 року. У головних ролях Крістіан Бейл та китайська актриса Ні Ні, яка отримала премію Asian Film Awards за кращий дебют.

Текст: Дарія Меланьїна