Як підготуватись до щеплення від COVID-19 та що не можна робити після вакцинації

Що не можна робити після щеплення від COVID-19
Pexels/Lara

Чи потрібно проходити обстеження, здавати аналізи до, і чи є обмеження для фізичних навантажень та вживання алкоголю після щепленням від COVID-19? Відповіді на найпоширеніші питання.

Поділитися:

Перед проведенням щеплення від  COVID-19 не потрібно проходити обстеження чи здавати аналізи, також немає обмежень для тренувань, фізичних навантажень, подорожей літаком. Відповідна інформація, а також відповіді на поширені питання та додаткові роз'яснення опубліковані на офіційних ресурсах МОЗ України. 

Чи треба перед вакцинацією проти COVID-19 робити обстеження чи аналізи, як-от загальний аналіз сечі та крові, або міряти тиск?

НІ, не треба у разі відсутності інших підстав поза вакцинацією. Зокрема не потрібно робити ПЛР-тест чи аналіз на антитіла до COVID-19 перед чи після щеплення.

що не можна робити після щеплення

Чи можна подорожувати літаком після вакцинації?

Так, подорожувати літаком можна. Медичні експерти вважають, що немає підстав для занепокоєння, що щеплення може вплинути на ризик виникнення тромбозів під час повітряних подорожей.

Чи можна вживати алкоголь до чи після вакцинації від COVID-19?

Наразі немає підстав вважати, що вживання помірних доз алкоголю впливає на ефективність щеплення проти COVID-19. Водночас великі дози спиртного пригнічують роботу імунної системи, що може послабити імунну відповідь на вакцину. Зловживання міцними алкогольними напоями шкодить здоров’ю людини, незалежно від того, чи збирається вона вакцинуватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які є протипоказання до вакцинації та де можна отримати довідку тим, кому не можна щеплюватися – розповідає сімейний лікар

Чи можна їсти жирну їжу до чи після вакцинації від COVID-19?

Режим чи склад харчування ніяк не повинен бути бар’єром для вакцинації від COVID-19. Втім, слід пам’ятати, що у деяких людей «важка» їжа може бути причиною болю у животі, нудоти чи блювання, що призведе до порушення самопочуття у післявакцинальний період.

Чи можна мочити місце введення вакцини, приймати душ?

Приймати душ, приймати ванну після вакцинації та мочити місце щеплення можна. Головне не терти місце уколу під час та після приймання душу або ванни для уникнення зайвого подразнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли робити щеплення від грипу та чи можна його поєднувати з вакцинацією від COVID-19 (коментує медична експертка UNICEF)

Чи є якісь обмеження щодо фізичних навантажень після вакцинації від COVID-19?

Якщо ви не маєте сильної реакції на щеплення від COVID-19 та почуваєтеся добре, то ніяких обмежень для тренувань та інших видів фізичної активності немає. Втім, слід пам’ятати, що надмірні навантаження шкодять здоров’ю, та прислухатися до свого організму.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

Дивіться, як медична експертка UNICEF розвіює найпоширеніші міфи щодо вакцинації

Новини по темі