Як вибрати пульсоксиметр для дому та як правильно ним користуватись

Як обрати пульсоксиметр та як правильно вимірювати сатурацію вдома
Pexels/ Tima Miroshnichenko

Що таке пульсоксиметр і на які параметри важливо звернути увагу при виборі пристрою для дому

Поділитися:

Однією з ознак важкого та середнього перебігу коронавірусної хвороби та її ускладнення пневмонією є низька сатурація – насиченість киснем крові. Вимірюють сатурацію пульсоксиметром. І якщо раніше її вимірювали у лікувальному закладі, то нині – це пристрій, який лікарі радять мати у своїй домашній аптечці поряд із термометром та тонометром.

Що таке пульсоксиметр і на які параметри важливо звернути увагу при виборі

Пульсоксиметр – пристрій для вимірювання сатурації – рівня насичення крові киснем. У пандемію коронавірусу він став одним із незамінних пристроїв діагностики перебігу хвороби. Особливо корисно його мати, коли лікування відбувається дистанційно, щоб пацієнт мав додатковий показник для своєчасної діагностики сімейним лікарем коронавірусної хвороби та направлення на подальші обстеження.

Для домашнього користування підходить звичайний пульсоксиметр – прищепка, який вимірює сатурацію на фаланзі пальця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити пневмонію і ковід від хронічних захворювань та як відновити легені після коронавірусу (розказує пульмонолог)

Як працює пульсоксиметр

Пульсоксиметр вимірює ступінь відбиття променів від крові у капілярах. Кров, в залежності від того, який в ній відсоток кисню, поглинає світло по-різному. Вимірюється насиченість крові киснем за допомогою променів світла та здатності кольору крові відбивати їх.

Як правильно користуватись пульсоксиметром та норми сатурації

Щоб виміряти сатурацію, пульсоксиметр необхідно:

  • розмістити на кінцевій фаланзі пальця руки, найкраще – вказівного пальця робочої руки,
  • натиснути на кнопку та почекати кілька секунд,
  • на екрані з’являться дві цифри: відсоток насичення киснем та пульс. 

Якщо на нігтях є манікюр, особливо – гель-лаком, особливо – темним, пульсоксиметр може дуже довго не показувати результат або його спотворювати. Тоді датчик можна розмістити горизонтально, затиснувши бокові поверхні фаланги пальця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пневмонія в пандемію коронавірусу: як розпізнати перші симптоми та як не можна лікувати розказує лікар-пульмонолог

Показники можуть знижуватись, якщо у пацієнта холодні пальці та взагалі звужені судини. Наприклад, якщо зігріти руки і після цього показники одразу покращаться, це означає, що легені працюють добре. Також варно розуміти, що за будь-яких респіраторних хвороб, а не тільки під час коронавірусу, сатурація може зменшуватись.

Нормальні показники  сатурації – від 95% до 100%. Однак, завжди треба звертати увагу на супутні фактори і хронічні хвороби. Деякі лікарі вважають нормальними межі 92%-100%, якщо відсутні супутні симптоми. Сатурація 93% та нижче може бути показанням до направлення в лікарню, однак остаточне рішення приймає сімейний лікар.

Дивіться, як відрізнити хронічні захворювання легень від пневмонії та ковіду

 

Новини по темі