Скільки можна вживати солі без шкоди для здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експерт розповіла, чому не існує корисної солі та яка її кількість не зашкодить здоров'ю.

Поділитися:

Кулінарний блогер та експерт програми «Сніданок з 1+1» Ольга Карі розповіла про наслідки додавання солі в їжу та як, не вживаючи її, наситити організм елементами, що містяться в ній. 

Вітамін Е уповільнює процес старіння: Поради дієтологаСуперечки з приводу впливу солі на людський організм не вщухають і досі. Користь і шкода солі залежить винятково від дозування. Для нормального функціонування організму необіхідно підтримувати водно-сольовий баланс. Проте чи задумувались ви, що споживаєте сіль, навіть не додаючи її у страви? 

Харчова сіль, до якої ми звикли, є неорганічною сполукою, яка нічого корисного людині не несе. Елементи, якими насичується морська сіль (калій, кальцій, марганець, мідь, залізо і цинк), не засвоюються організмом у такій сполуці. Більше того, така сіль може відкладатися у кістках. Вживання більше 20г солі на добу призводить до порушення кровообігу, підвищення тиску, хвороб серця та очей.

Сіль затримує воду в організмі і підсилює смак продуктів, що призводить до збільшення ваги. Корисної солі не існує, тому експерт рекомендує мінімізувати її споживання.

Органічна сіль ─ корисна і необхідна для нормального розвитку організму, адже натрій забезпечує відновлення шкіри та клітин. Недостатня кількість солі в організмі призводить до дефіциту ваги, оскільки вода в організмі нічим не затримується. Дозу органічної солі можна отримати із продуктів:

– тваринного походження ─ у сирому м'ясі (наприклад у тартарі) та м'ясі легкої прожарки (пам'ятайте, що різним ступеням прожарки піддається лише яловичина, бо в ній міститься мінімум шкідливих для організму речовин);

– рослинного походження - у зелені (шпинат, петрушка тощо).

Якщо 60-90% раціону ─ зелені овочі, то організм отримує необхідний йому мінімум солі, яка засвоюється. За даними ВООЗ, добовий мінімум солі в організмі ─ 4г. 

Кожен продукт природного походження містить рівно стільки солі, скільки засвоюється організмом.

Краще використовувати сіль в косметичних цілях ─ від вугрового висипу, для зміцнення нігтів, а також для лікування распіраторних захворювань.

Читайте також, які небезпечні харчові добавки не можна вживати в їжу.

Новини по темі