Алла Мазур побачила шматочок європейського раю для дітей із проблемних сімей

Алла Мазур вразив реабілітаційний центр Святого Мартіна у Фастові

Ведуча ТСН. Тиждень розповіла про враження від реабілітаційного центру Фастова.

Поділитися:

Алла Мазур долучилася до благодійної ініціативи #ТвориДоброТиНеОдинКімнати, засипані манкою. Гоген, Моне і Катерина Приймаченко – з 6-тирічного віку. Експериментальна школа, де батьки – замість викладачів. Популярне безалкогольне кафе, де столики замовляють на тиждень вперед. Все це – у малесенькому Фастові вміщає новий реабілітаційний центр Святого Мартіна.

Створили його місцеві римо-католики для дітей з проблемних родин, де малюкам доводилось бачити пияцтво та жорстокість батьків, і з сімей багатодітних – усіх, кому зараз особливо потрібна увага і підтримка.

1 червня – в День захисту дітей – запросили в гості ведучу програми ТСН.Тиждень Аллу Мазур.

Ні Алла, ні її колеги не могли уявити, що в невеликому українському містечку, в час нинішньої кризи можна створити справді європейський культурний і освітній осередок для дітей, про який вже розповідають німецькі медіа.

Реабілітаційний центр Святого Мартіна – це одночасно і садочок, і початкова школа. Цей заклад хочуть відвідувати навіть діти звичайних сімей Фастова.

Кіно- та театральна зали пропонують містянам найцікавіші київські прем’єри. Затишне безалкогольне кафе стало одним з найпопулярніших місць відпочинку в місті і заробляє гроші на утримання дитячого центру.

Ідейний натхненник та менеджер реабілітаційного центру – отець-домініканець Михайло Романь. Скрізь по світу він шукає благодійні програми, гранти. Саме завдяки його копіткій праці колись стара і покинута будівля в центрі Фастова стала чудовим соціальним закладом.

Алла Мазур із колегами привезли вихованцям центру цікаві книжки з "Букви", ігри, смаколики, а головне – теплі обійми. Саме їх найбільше не вистачає малюкам.

Ведуча ТСН. Тиждень разом із дітьми малювала, видувала мильні бульбашки, гралася в імпровізоване телебачення. Малеча не злазила з Аллиних рук і не хотіла відпускати ведучу.

Я вражена, з якою любов’ю, фантазією і увагою до дитячих мрій тут усе зроблено. Хоч цим малюкам і справді найбільше потрібні прості, здавалося б, речі: обняти, пригорнути, побавитись разом з ними, порадіти їхнім талантам! Але коли все це відбувається в такому яскравому середовищі, серед чуйних і люблячих людей – розумію, чому декому не хочеться йти додому, – каже Алла Мазур.

Діти похвалилися своєю сенсорною кімнатою, де можна ходити босоніж і розсипати манку або кольорові крупи. Найулюбленіший їхній матеріал – це кінетичний пісок, який теж привезла Алла (розкриємо секрет, що це найбажаніший подарунок для місцевих вихованців). 

Організатори центру святого Мартіна кличуть до себе волонтерів – працювати з дітками: хоч на місяць, хоч на рік, житлом забезпечують. Сюди також варто приїздити і перейняти позитивний досвід, і спробувати відкрити подібні центри і в інших містах України. Я дуже запрошую добрих людей приєднуватися, поділитися теплом і допомогою, – каже ведуча. 

І цей заклик журналістки вже почули. Після репортажу про відвідини центру Святого Мартіна – туди вже дзвонять охочі допомогти дітям.

Ексклюзивний репортаж ТСН. Тиждень від Галини Сергєєвої дивіться у сюжеті.

Новини по темі