Чому немає мобільного зв'язку та інтернету, коли зникає світло: пояснення експерта

Чому немає мобільного зв'язку та інтернету під час відключення світла: пояснення експерта
Freepik

Есперт пояснив, чому зникає зв'язок та мобільний інтернет під час віялових відключень електроенергії.

Поділитися:

Через військову агресію росії українці змушені економити електроенергію. І якщо проводити вечори при свічках ми вже звикли, то от залишатися без зв'язку та мобільного інтернету багатьом складно, адже від цього залежить робота та навчання. Чому так трапляється та як залишатися на зв'язку в умовах воєнного часу? Про це детально розповів консультант, експерт телекомунікаційного ринку Роман Хіміч в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ввели нові графіки погодинних відключень світла: де дивитись

Перешкоди в мобільному зв'язку та інтернеті виникають, тому що більшість станцій мобільного зв'язку в Україні як джерело живлення використовують акумулятори. На заряд пристрою необхідно витратити майже добу, тому в надзвичайних умовах він просто не встигає коректно перезавантажуватися.

"Зазвичай вдається підтримувати функціонування станцій мобільного зв'язку протягом кількох годин. Оператори називають цифру в 4-5 годин. На відміну від мобільного телефону, який заряджається близько 2-3 годин, а потім може добу працювати, в базових станціях все відбувається навпаки. Акумулятори заряджаються близько доби, а потім можуть видавати енергію живлення лише кілька годин. Коли ж мережі електропостачання вимикаються надто часто, вони просто не встигають перезарядитися. Незважаючи на це, більшість українських мереж стільникового зв'язку зберігають свою функціональність. Вони дозволяють бодай телефонувати та відправляти смс", — пояснив пан Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготуватися до зими в Україні: що кожен має мати в себе вдома

Щодо мобільного інтернету, то стабільне функціонування такої мережі в години відсутності електропостачання неможливе через звичайне перенавантаження.

"Коли зникає електропостачання в побутових електромережах, то вмирають на цей час і мережі фіксованого зв'язку, які забезпечують більшість трафіку даних. А коли люди кидаються перемикатися на мобільний інтернет, то виникає перенавантаження. Мережі стільникового зв'язку не можуть виступати в якості повноцінної заміни фіксованих мереж інтернету".

Щоб зменшити навантаження на мобільні мережі, Роман Хіміч радить українцям переглянути свої звички перегляду відеоконтенту та встановити мінімальну якість в налаштуваннях. Відео споживає найбільше трафіку, тому в умовах надзвичайної ситуації теж створює перешкоди для роботи інтернету. 

Новини по темі