Держкіно планує надавати прокатні посвідчення російським серіалам про силові структури

Держкіно планує надавати прокатні посвідчення російським серіалам  про силові структури

Вчора, 23 червня, стало відомо, що перероблений російській серіал "Слєд" під видом нового українського серіалу отримав прокатне посвідчення та нову назву -  "Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ крим

Поділитися:

Вчора, 23 червня, стало відомо, що перероблений російській серіал "Слєд" під видом нового українського серіалу отримав прокатне посвідчення та нову назву - "Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань".

Це у телефонній розмові з генеральним директором 1+1 медіа Олександром Ткаченком підтвердив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко. Зауважимо, що в оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною. Транслювався серіал в ефірі каналів медіа групи "Україна", що належить олігарху Ренату Ахметову. І може знову потрапити в ефір, незважаючи на закон, що забороняє показувати фільми, вироблені фізичними та юридичними особами РФ, а також стрічки, які пропагують діяльність російських силових органів.

"Той факт, що держустанова надала прокатне посвідчення серіалу, який вже багато років транслюється в Україні саме як російський продукт, і де російські силові структури – головні діючі особи, це не просто плювок убік нещодавно прийнятого закону, це похоронний дзвін над можливістю народження власної індустрії серіалів. Можливо, за формальними ознаками, російський серіал, "загорнутий" в українську назву, може відповідати ще не довершеному закону, але по суті – це кричущий випадок подвійних стандартів, які застосовує керівництво Держкіно. Один раз ухваливши таке рішення, пан Іллєнко відкриває ящик Пандори, що перетворить на пусту фікцію його власні тези про необхідність розвивати українську індустрію кіно і серіалів", - прокоментував Олександр Ткаченко, генеральний директор 1+1 медіа.

Фактично виникає небезпека, що замість створення нових українських серіалів та справжніх спільних проектів, деякі телеканали будуть намагатися отримувати дозвіл на показ в ефірі забороненого російського продукту, але вже під видом українського. Це означає, що глядачі будуть бачити серіали про російські реалії та з російською ідеологією, але під українською назвою, та з українськими номерами автівок у кадрі.

Завдяки такій практиці та подвійним стандартам Держкіно, замість розвитку власного виробництва, гроші будуть йти на закупку російських серіалів, та країна-агресор отримуватиме додаткове фінансування в десятки, сотні мільйонів доларів США.