Економіст закликає свідомих українців "зливати" долари - "Сніданок з 1+1"

Економіст закликає свідомих українців "зливати" долари - "Сніданок з 1+1"

В прямому ефірі "Сніданку з 1+1" голова Комітету економістів України розаказав, що може трапитися з українськими банками.

Поділитися:

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що через Євромайдан та революціонерів, які блокують роботу Кабміну, бюджетники залишаться без пенсій й зарплат. Чи справді економіка в Україні розхитується, перевіряв "Сніданок з 1+1". 

У пунктах обміну валют журналістам підтвердили: кияни жваво скуповують долари.

А ось біля банкоматів - тиша і спокій. Хоча передрікали черги, мовляв, через події в країні люди будуть перекладати свої заощадження з карток в панчохи.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, у прямому ефірі "Сніданку з 1+1" заявив, що проблеми в економіці виникли не через Євромайдан.

"Майже два роки українська економіка на стадії падіння внутрішнього валового продукту. І безумовно, що причина - не Євроінтеграція і не Євромайдан, - каже Новак. - Банківський сектор, якщо порівняти з організмом людини, це нервова система, яка реагує найшвидше".

Водночас експерт заявляє - Нацбанк саме зараз повинен бути на сторожі.

"На нашому банківському ринку є чотири крупні російські банки, вони разом займають більше 20% ринку. І якщо, не дай Бог, буде команда з Кремля дестабілізувати ситуацію, 20% - це більш ніж достатньо для цього", - запевняє економіст.

Він закликав українців "зливати" долари, аби підтримати вітчизняну економіку:

"Давайте ми будемо мудрішими за нашу владу. Давайте не будемо бігти до банків знімати депозити гривневі і не будем бігти до пунктів обміну валют. Я би порекомендував навпаки взяти невеличку суму, яка не б'є по кишені, 30, 50, 100 доларів, і поміняти на гривні".

За словами Андрія Новака, це потрібно для того, щоб підтримати національну валюту.

"Давайте підтримаємо гривню. Тому що це наш останній фундамент, останній форпост в нашій економіці. Якщо обвалюється вона, то 2008 і 2009 роки будуть для нас ягідками", - закликає Новак.

Нагадаємо, у зв'язку з масовими протестами в країні ТСН збільшує кількість випусків. Час виходу найближчого випуску новин дізнавайтеся на сайті 1+1 у розділі "Телепрограма".