Психолог, експерт шоу 1+1 "Поверніть мені красу" розповіла, як боротися з депресією в нинішніх українських реаліях

Психолог, експерт шоу 1+1 "Поверніть мені красу" розповіла, як боротися з депресією в нинішніх українських реаліях

Олена Любченко запевняє, що варто поротися з депресією і драматизацією

Поділитися:

Зовсім скоро на каналі "1+1" стартує проект про неймовірні перевтілення "Поверніть мені красу". У програмі беруть участь жінки, яким зовнішні вади буквально зламали життя.

Над трансформацією зовнішності і внутрішнього стану героїнь працюватиме "Команда порятунку". Із-поміж її членів - психолог Олена Любченко, яка має 15-річний психотерапевтичний досвід. Паралельно зі зніманням у проекті "1+1" вона надає допомогу тим, хто через події в Україні не може впоратися зі стресом і фобіями.

За словами психолога, в умовах, що склалися, у свідомості людей часто виникає паралельна реальність, зокрема "реальність апокаліптична". На "Тосhka.net" Олена зізналася, що з такою проблемою зіштовхнувся не один її клієнт і знайомий.

"Не можу спати. Нічого ж хорошого не буде. Кому це ще не зрозуміло? Все, світова війна. А вчора ти бачила ці фото: трупи, трупи, трупи… На дачу не хочe, і, взагалі, мені все одно…" - переповіла типову поведінку психолог.

Схильність до драматизації, небажання бачити нічого хорошого, умисне накручування себе і доведення до хвороби й депресії призводить до саморуйнування.

"Звісно, поганих новин багато. Звісно, деякі історії наводять жах. Звісно, інколи складно стримувати сльози й прокляття", - погодилася  Любченко й запропонувала способи боротьби з механізмами драматизації і гіперболізації.

Перемикати. Зрозуміло, цим людям складно повірити в те, що на вулиці літо, ранками співають пташки, "на деяких фронтах перемагають", людство – це не багатомільярдна армія дебілів, що прагнуть самовбивства, а розумний вид із потужним інстинктом самозбереження. Важливо спокійно, без суперечок, констатувати факти, які підтверджують перелічені тези, зміцнюючи тим самим психічне здоров'я "апокаліптичних".

Відвертати увагу. Працювати над конкретною справою з очевидно корисним результатом. Сапання садочку, готування варення, перешивання дитячих речей, міні-ремонт, прогулянки з друзями, усе, що може відволікти від негативних думок, поганих новин, складної системи роздумів, що призводить до обов'язковості кінця світу, підвищеного тиску й депресії.

Більше читайте на "Тосhka.net".