"Гроші" відкрили очі меру Києва на грабіж з картками киянина

"Гроші" відкрили очі меру Києва на грабіж з картками киянина

Олександр Попов захотів провести розслідування і попросив допомоги у журналіста "Грошей".

Поділитися:

Програма журналістських розслідувань "Гроші" розкрила масштабну схему, за якою власників карток киянина заманюють знижками у комунальні аптеки, а потім продають ліки значно дорожче.

У схемі задіяні 42 аптеки.

Після цього розслідування київський мер Олександр Попов створив спеціальну комісію. Він захотів розібратися, чи справді соціальні аптеки грабують нужденних. До складу комісії мерія включила журналіста "Грошей".

ВІДЕО: "Гроші" за 9.09.2013. Повний випуск

Вже більше 50 тисяч мешканців столиці отримали картки киянина. Пенсіонерка Софія Костянтинівна - теж. Вона відправилася з карткою в аптеку - купити ліки від артриту.

В Києві є кілька аптек, які обслуговують за картками киянина. Це аптеки комунального підприємства "Фармація". На відміну від комерційних, вони не накручують ціну втридорога, а торгують по совісті - з величезними знижками.

Софія Костянтинівна взяла дві упаковки своїх ліків, по 58,2 грн за кожну. Її знижка склала 22,5%.

Тим часом у сусідній, комерційній, аптеці ці ліки виявилися дешевшими майже на 1,5 грн. І це при тому, що ні про які картки киянина там навіть не чули. 

"Гроші" завітали до офісу "Фармації":

"Знижка складає від роздрібної ціни від 10% до 40%", - запевнив один з керівників коммунального підприємства.

Кореспонденти "Грошей" взяли ще один чек з "Фармації" і знову відправилися у комерційну аптеку. Вони купили ту саму кількість ліків, яки зазначена у чеку. І знову сума виявилася меншою.

"Гроші" підтвердили: картка киянина у комунальній аптеці не гарантує ніяких знижок. Навіть гірше - ліки дешевше купувати у інших аптеках, без жодних карток.

Нагадаємо, також програма "Гроші" повідомила про несподіване продовження скандалу у Врадіївці.