Івана Купала 2016: Стрибки через вогнище, пошуки цвіту папороті та гадання на любов

Івана Купала 2016: Історія, легенди, гадання та прикмети свята
Фото: @visti.dpua

На Івана Купала люди здавна виконували особливі ритуали очищення за допомогою вогню і води.

Поділитися:

7 липня – день, коли відзначають одне з найбільш містичних свят – Івана Купала. Вважають, що у цей день відбувається очищення від нечисті за допомогою вогню і води. Ніч на Івана Купала – це час єдності з природою, незвичайних традицій та цікавих обрядів.

ІСТОРІЯ СВЯТА ІВАНА КУПАЛА

Раніше свято Івана Купала відзначалося на Русі в день літнього сонцестояння, 22 червня. З приходом християнства свято приурочили до дня народження пророка Іоанна Хрестителя і почали відзначати 24 червня, а з переходом на григоріанський календар – 7 липня.

Літо 2016: модні фасони купальників для всіх типів фігуриКУПАННЯ НА ІВАНА КУПАЛА

Стародавні слов'яни вважали, що до настання свята Івана Купала купатися не можна – нечиста сила може затягнути на глибину. Проте рано вранці вода набуває цілющих властивостей.

Читайте також: 4 таємниці карпатського мольфара

СТРИБАТИ ЧЕРЕЗ БАГАТТЯ

На Івана Купала обов'язково запалюють велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі. Кажуть, що купальське вогнище має велику міфічну силу – через нього стрибають, щоб пройти своєрідний ритуал очищення.

Лікарські трави та квіти: Корисні властивості та правила зберіганняШУКАТИ ЦВІТ ПАПОРОТІ

За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить – в ніч на Івана Купала. Знайти цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Проте той, хто знайде цвіт папороті, зможе розуміти мову будь-якого створіння та бачити заховані в землю скарби.

Читайте також: Гороскоп кохання на 2016 рік для всіх знаків зодіаку

ПЛЕСТИ ВІНКИ

Незаміжні дівчата вночі плели вінки з трав і квітів і кидали їх у воду. Вінок потрібно було плести за особливою технологією, що включає в себе 12 видів рослин. По тому, як попливе вінок, дівчата визначали своє майбутнє жіноче щастя.

Ще одна традиція святкування Івана Купала – в ніч з 6 на 7 липня не можна спати. Протягом ночі молодь повинна відганяти злі сили за допомогою гучних гулянь, пісень і танців.

Новини по темі