Коли День святого Миколая: 6 чи 19 грудня (коментує церква)

Коли День святого Миколая 2022

Коли в Україні будемо відзначати День святого Миколая Чудотворця в 2022 році?

Поділитися:

Багато вірян нині цікавляться, у який день цьогоріч відзначатимемо День святого Миколая: 6 чи 19 грудня? Відповідь на це питання дали у Православній Церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли відзначаємо Різдво Христове: 25 грудня чи 7 січня (коментар експерта)

Чому існують дві дати Дня святого Миколая

День святого Миколая — день вшанування пам'яті християнського святого Миколая Мирлікійського (Чудотворця). Церкви, що дотримуються григоріанського та новоюліанського календарів, відзначають свято 6 грудня, а ті, що юліанського — 19 грудня. Оскільки останні кілька років в українському суспільстві обговорюють тему переходу на григоріанський календар та святкування Різдва Христового 25 грудня, виникло відповідне питання про відзначання Дня святого Миколая. 

Коли святкують День святого Миколая 2022 в Україні

Традиційно в Україні День святого Миколая Чудотворця відзначають щороку 19 грудня за юліанським календарем. В Українській Православній Церкві повідомили, що і цьогоріч ми святкуємо у звичну дату. 

"Коротка відповідь проста: 19 грудня. Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року", — йдеться у повідомленні на сторінці церкви в Facebook.

Водночас ПЦУ, враховуючи суспільний запит та війну, дозволила вірянам, які того бажають, закінчити різдвяне богослужіння 25 грудня. Таке богослужіння не замінить служби різдвяного циклу, визначених традиційни календарем. Щодо календарних змін, вони стануть можливі лише за запитом вірян та відповідними діями.

"У разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння через єпархіальні управління до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар".

Новини по темі