Коли Другий Яблучний Спас: історія свята, традиції та прикмети

Коли Яблучний Спас 2022: дата, традиції та прикмети
Pexels

Яблучний Спас або Спас на горі — означає Преображення Господнє. Це друге і найбільше свято Спаса.

Поділитися:

19 серпня православні християни святкують другий Яблучний Спас 2022. Другим цей Спас вважається, оскільки першим святкується Маковій (Перший Медовий Спас), а після другого Яблочного святкується ще й третій Спас (Горіховий Спас). Другий Яблочний Спас за церковним календарем на серпень має також назву — Преображення Господнє, Горохів день, Перші Осенини, Осенини й Свято перших плодів. За народними прикметами цей день символізує настання осені й преображення природи. На свято Яблучного Спаса заведено відвідувати церкву й освячувати яблука нового врожаю.

Яблучний Спас або Преображення Господнє: історія свята

На свято яблучного Спаса люди вшановують Ісуса Христа. Яблучний Спас називають також Спасом на горі. 19 серпня, за 40 днів до розп'яття Христа, Ісус і три його учні (Петро, ​​Іван та Яків) піднялися на гору Фавор. Саме тут Спаситель отримав знак і дізнався, що він помре мученицькою смертю на хресті в ім'я порятунку людей, а пізніше воскресне. За переказами, назва свята Преображення пішла від того, як преобразився Учитель: учні Ісуса Христа Петро, Яків та Іоанн свідчили, що під час молитви на горі обличчя Ісус враз засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло.Спустившись з гори, Ісус велів збирати яблука, щоб освятити їх у церкві.

Святкувати Яблучний Спас почали в IV столітті. На горі Фавор відкрили храм, який прославляє Преображення Господнє. Туди люди стали приносити для освячення дари природи — виноград чи яблука.

Що святять на Яблучний Спас

«Перші Осенини» означають зустріч осені і збір нового врожаю. На Другий Яблучний Спас люди святять яблука та інші фрукти нового врожаю. Вважається, що яблука в цей день мають особливу магічну силу, здатної до зцілення. Існувало повір'я, що перед тим, як з'їсти освячене яблуко, потрібно згадати заповітне бажання і сказати:

Що надумано — збудеться, що збудеться — не минається.

У цей день можна гадати на майбутнє на освячених яблуках:

Перше освячене яблуко кисле — людини чекають труднощі, якщо солодке — щастя.

Після освячення святкових продуктів, люди йшли додому і накривали багатий частуваннями стіл. Закінчувалося святкування гуляннями з піснями і танцями. На свято Яблучного Спаса господині пекли пироги і варили варення з яблук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Яблучний Спас: апетитний яблучний пиріг, запечені яблука з фруктами та яблучні мафіни (ТОП-3 простих рецепта)

До святкового столу запрошували сусідів, друзів і знайомих і пригощали освяченими продуктами. Також допомагали нужденним.

Що не можна робити на Яблучний Спас

  • Не можна робити на Яблучний Спас всю домашню роботу (шити, прасувати, прати і прибирати).
  • До Другого Спаса можна їсти ніяких плодів, крім огірків.
  • У свято Спаса не можна вбивати комах — мух, комарів, мошок і інших жучків. Це вважається поганою прикметою і може принести нещастя.

Другий Яблучний Спас: народні прикмети 

На Другий Спас люди співали пісні, проводжали сонце, зустрічали осінь, зібрали врожай пшениці й заготовляли лікарські трави. Та особливо спостерігали за природою, оскільки на свято Яблучного Спаса ще з давніх часів існувало багато прикмет. Деякі з них дійшли і до наших днів:

  • Сухий день у свято Яблучного Спаса — до сухої і теплої осіні
  • Йде дощ на Другий Спас — до суворої зими
  • Сіла на руку у свято Спаса муха — до удачі.

Вважалося, що після Яблучного Спаса вдалий час для засіву озимих.

Новини по темі