Коли Хеловін: точна дата та традиції святкування

Коли Хеловін: святкування Хеловіна 2021, традиції та Хеловін в Україні
Pexels/Cottonbro

Якого числа Хеловін? Традиції на свято та Хеловін в Україні.

Поділитися:

Хеловін — це свято, яке люблять усі діти. Воно найбільш популярне в США, Канаді, Великій Британії та Ірландії. Хоч воно й не державне, за популярністю в цих країнах свято поступається лише Різдву. Саме в цей день перевдягаються в нечисту силу та різні кумедні костюми, ходять до сусідів та просять цукерки. Сама назва свята походить зовсім не від "hell" ("пекло"). Halloween — це скорочення фрази англійською "All hallows ween" — в перекладі "надвечір'я усіх святих". Коли він святкується та які існують традиції на це свято?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на листопад 2021: кому зорі віщують прибуток, а кому – романтичні пригоди

Коли буде Хеловін?

Хеловін завжди святкується у ніч проти 1 листопада

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осіння хандра: чим відрізняється від депресії та як з нею боротися? (розповідає психолог Анна Кушнерук)

Хеловін: традиції свята

Окрім костюмів нечистої сили, існує традиція "trick-or-treat" ("гаманець чи життя"), коли діти ходять по домівках та випрошують цукерки. 

Ще існують різноманітні ворожіння. Наприклад, молоді дівчата мали в темній хаті чи будівлі піднятися по сходах спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі мало б показатися обличчя майбутнього чоловіка, проте дівчина могла й побачити череп — це означало, що вона помре, так і не вийшовши заміж. Цей обряд напряму пов'язаний з усім відомою Кривавою Мері. А в Шотландії дівчата зрізали шкірку з яблук, намагаючись це зробити так, аби смуга була якомога довшою, а потім кидали її через плече. Казали, що впала шкірка набувала вигляду першої літери прізвища судженого. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на тиждень: коли буде легко звільнитися від шкідливих звичок, а коли треба бути обережними?

Хеловін в Україні

У ХІХ столітті з'явилася версія про язичницьке походження свята, зокрема про походження Хеловіна від кельтського Саваня. Вважали, що саме в цей день, коли всі збирали врожай, мертві повертаються на землю, аби відвідати живих. Проте не тільки кельти вірили в повернення мертвих на землю. Слов'яни теж інколи здійснювали обряди "Діди", "Баби" та "Діти" для поминання померлих родичів. Проте поки останні дослідження свята кажуть про католицьке походження Хеловіна.

Зараз в Україні це свято не користується великою популярністю, народ не охоче його святкує. В людей думка поділилась: хтось вважає, що можна з повагою ставитись до іноземних свят та переймати їх у свою культуру, а хтось вважає, що святкування Хеловіна є неприпустимим. 

Дивіться сюжет про топ-3 красиві казки-жахачки до Хеловіна:

Новини по темі