Коли починається Петрів піст 2022: дата, традиції харчування

Коли починається Петрів піст 2022: дата, історія, що можна і не можна їсти

Коли початок Петрівського посту у 2022 році?

Поділитися:

Петрів піст (або Петрівський, Апостольський, Петрівка) – це перший піст після Великиого посту. Це один із чотирьох багатоденних постів року у православних християн. Тривалість Петрівського посту щороку змінюється, проте дата його завершення є сталою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на червень 2022: найважливіші свята та дати

Коли починається Петрів піст 2022?

Тривалість Петрівського посту (в народі просто Петрівки) залежить від того, коли в цьому році був Великдень. Якщо Великдень був раніше, Петрівка буде довшою, якщо пізніше – коротшою. Загалом тривалість Петрового посту може коливатися від 8 до 42 днів. А ось закінчується Петрів піст завжди в одну дату – 12 липня, на день першоверховних апостолів Петра і Павла (тому цей піст ще називається Апостольським).

Коли закінчується Апостольський піст зрозуміло, а як же розрахувати дату його початку? Петрів піст розпочинається в понеділок через тиждень після Трійці. Оскільки Трійця 2022 припадає на 12 червня, то Петрівський піст розпочниається 20 червня, у понеділок.

То скільки ж триває Петрівка 2022? Петрів піст у цьому році триватиме з 20 червня по 11 липня включно, що становить 22 дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні на Трійцю та День Конституції України 2022: чи будуть під час воєнного стану

Історія і традиції Апостольського посту

Петровського посту християни почали дотримуватися майже одразу з часів становлення нової віри. За легендою, апостол Петро започаткував цей піст на прохання жінок, які хотіли зекономити продукти: змусити чоловіків менше їсти дефіцитні на той час продукти, які дуже цінувалися. У настановах апостолів було вказано, що після П'ятидесятниці (Трійці) треба святкувати одну седмицю (один тиждень), а потім починати піст.

Петрівський піст не вважається суворим постом, адже є дні, коли дозволяється їсти рибу, оскільки Петро і Павло були рибалками, а Петро взагалі вважаєтьяс їхнім покровителем.

Існує багато народних звичаїв, пов'язаних з Петрівкою. Перший день посту вважається початком косовиці сіна, є навіть народне прислів'я:

"Хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить".

З початком Петрового посту дівчата пускали на воду вінки з квітів, які стояли в хаті на Зелені Свята. Петрівка – це період розпалу літа, багатий на обрядові свята та народні традиції, серед яких, наприклад, Івана Купала.

Петрів піст: що можна і не можна їсти?

Як уже було сказано, апостол Петро вважається покровителем рибалок, тому рибу на Петрівку їсти можна, але не щодня: в середу і п'ятницю під час цього посту можна їсти лише сиру їжу. У понеділки дозволяється їсти гарячу їжу, але без масла. У решту днів під час Петрового посту можна їсти рибу, інші морепродукти, гриби, масло і, звісно ж, овочі, фруткти, каші, зелень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти передбачають дефіцит на овочі: яка причина та про які саме овочі йде мова

Впродовж Петрового посту заборонено їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, пити алкогольні напої.

Дивіться сюжет "Сніданку з 1+1" про свято Трійці:

Новини по темі