Коли Преображення Господнє 2022: дата та традиції свята

Преображення Господнє 2022: коли відзначають в Україні
Pixabay/Anelka

Коли відзначають Преображення Господнє у 2022 році?

Поділитися:

Преображення Господнє — день, описаний в Євангеліях як явище слави і Божественної величі Ісуса Христа перед трьома апостолами під час молитви на горі Фавор в Ізраїлі. Нині на вершині діють два монастирі, католицький і православний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: дати, історія і традиції свят

Коли Преображення Господнє 2022 

Преображення Господнє православні християни святкують щорічно 19 серпня за церковним календарем.

Преображення Господнє: історія свята

Преображення Господнє – дванадесяте свято, тісно пов’язане з подіями земного життя Ісуса Христа. За переказами, під час молитви нагорі Фавор учні Ісуса Христа Петро, Яків та Іоанн побачили, як Учитель преобразився: його обличчя засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло. Традиція святкування з’явилася в IV столітті, коли імператриця Олена звела перший храм на честь Преображення.

На Русі свято отримало назву «Яблучний Спас». До цього часу достигають яблука, які заведено освячувати в церкві.

Преображення Господнє: традиції дня

Преображення Господнє святкується під час Успенського посту, який триває з 14 по 27 серпня і закінчується великим святом — Успінням Пресвятої Богородиці. 

 У народі говорили:

«Прийшов Другий Спас – держи рукавиці про запас».

Селяни були зайняті збором врожаю, а зібрані яблука і виноград несли в храм на благословення. Над ними священнослужитель читав спеціальну молитву. З цього дня віруючим дозволялося їсти яблука та інші плоди нового врожаю.

На Другий Спас господині варили яблучне варення, компоти, пекли пироги, якими пригощали родичів і знайомих, жебраків. Оскільки свято випадає на Успенський піст, м’ясні страви не вживали. Увечері співали пісні, проводжаючи сонце в поле і прощаючись з літом. Дівчата навколо яблунь водили хороводи й розчісували волосся яблуневим гребінцем. У день Яблучного Спаса на Русі влаштовувалися ярмарки, на яких продавали яблука нового врожаю. 

Преображення Господнє: прикмети та повір’я на19 серпня

►Люди, які мріють потрапити в рай, повинні на Яблучний Спас з’їсти освячене яблуко. До цього дня яблука нового врожаю їсти не можна.
►Відкусивши шматочок освяченого яблука можна загадати бажання, яке обов’язково виповниться.
►Який Яблучний Спас, таким і січень буде. Також по погоді цього дня судили про те, якою буде погода на Покров. Якщо тепло і ясно, то зима буде холодна і сніжна. ►Якщо дощик пішов, то осінні місяці будуть дощові.
►Садівникам на Другий Спас слід всіх пригощати яблуками. Тоді наступний рік буде врожайним.
►Вживання яблук з медом подарує міцне здоров’я на цілий рік.
►Якщо муха сяде на вас два рази в цей день, то будете жити в багатстві.

Новини по темі