Літературний вихід ведучих "1+1" в межах відкриття фестивалю "Книжковий Арсенал"

Літературний вихід ведучих "1+1" в межах відкриття фестивалю "Книжковий Арсенал"

Одними з перших на відкриття "Книжкового Арсеналу" прийшли Соломія Вітвіцька, Анатолій Анатоліч, Єгор Гордєєв, Людмила Барбір і Марічка Падалко

Поділитися:

Учора в "Мистецькому Арсеналі" відбулося офіційне відкриття IV Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". 

Найбільша подія для України, яка об'єднує літературу й мистецтво, відбудеться з 9-го по 13-те квітня в Києві.

Книжковий Арсенал – це  5-денний насичений марафон подій для різних аудиторій. Виставка, яка є частиною фестивалю, збирає майже100 українських видавництв, книжкових проектів і міжнародних партнерів, пропонує широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction літератури.

Одними з перших на відкриття "Книжкового Арсеналу" прийшли телеведучі каналу "1+1": Соломія Вітвіцька, Анатолій Анатоліч із донькою Алісою, Єгор Гордєєв, Людмила Барбір, Марічка Падалко з чоловіком Єгором, а також переможниця проекту "Голос країни-3" Анна Ходоровська.

Ведучий "ТСН. Ранок" Єгор Гордєєв зізнався що обов'язково прийде на "Книжковий Арсенал" ще і у ці вихідні, аби познайомиться зі всіма виставками – адже їх виявилося дуже багато.

"Для мене цей фестиваль – вже третя спроба познайомитися з українською книгою. Я до свого сорому і жалю мало знаю про українських авторів. Хоча серед них є дуже цікаві, глибокі, самобутні. "Книжковий арсенал" – це як екскурсія світом української книги. Знайомство із сучасними цікавими авторами.

До речі, для Єгора, філософа за освітою, літературною "Біблією"  - є книги Хемінгуея.

"Ви знаєте, у кожної людини є автор або два, яких ти відчуваєш на інтуїтивному рівні.  Ще мені цікавий екзистенціалізм в різних формах. І, напевно, в українській літературі я теж буду таке шукати. Хоча зараз популярні інші напрями", - ділиться ведучий. 

Гордєєв вважає що для популяризації української літератури в наш час чудово працює "сарафанове радіо".

"Я вірю, якщо автор справді гідний, то він буде відомий. Інша справа, що не дуже популярно читати в принципі. І потрібно виробляти саме звичку читання. Якщо вона буде, то не важливо якою мовою автор пише, адже його книги обов'язково матимуть попит. Схожа ситуація в музиці. Навіть ті, хто ані слова не розуміє українського все одно слухають "Океан Ельзи", "Бумбокс" і радіють цьому", - говорить Єгор.

А ось для Соломії Вітвіцкої фестиваль "Книжковий Арсенал", особливо перші декілька днів, цікавий тим, що тут є унікальна можливість зустріти багато знайомих та однодумців.

"Це обмін цікавою інформацією. Тут зосереджені люди, котрі цікавляться книгами та особисто автори. І мені здається, що на тлі загального стресового стану, такі події дуже потрібні. Я сама тут зустріла людей, яких не бачила декілька місяців. І у всіх є новини, є ідеї, задумки якихось проектів. Життя триває і це дає надію на краще", - зізнається Соломія.

"В Україні випускається багато дитячих, гарно ілюстрованих книг, які із задоволенням прочитають навіть дорослі. Наприклад, це книжки видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Івана Малковича", - відзначає Вітвіцька.

Торік Соломія Вітвіцка  на свій День народження відмовилася від квітів, і попередила всіх своїх друзів, щоби ті дарували книги. 

"Так ми збирали бібліотеку для дітей, яких виховують самотні татусі. Такі ініціативи є гарним прикладом. Тому що квіти гинуть, а книги залишаться назавжди. Хоч життя і комп'ютеризується, потримати книгу в руках – завжди буде задоволенням. Я читаю лише друковані книги", - ділиться Соля.

Нагадаємо, що цього року на "Книжковому Арсеналі" почесний гість - Франція. Ведучим Соломії Вітвіцькій та Єгору Гордєєву випала можливість особисто познайомитися з аташе з питань культури Посольства Франції в Україні Франкі Бландо. У розмові з Франкі Вітвіцька розповіла, що саме у Франції зародилися ідея ювелірної колекції "Особлива" з відомим дизайнером Романом Баянд і поділилася своїми враженнями від Парижа. А Єгор Гордєєв спілкувався на тему популяризації французької культури в Україні.

Анатолій Анатоліч узяв з собою на захід дочку Алісу.

"Своїй старшій дочці я читаю вголос твори Корнія Чуковського, Агнію Барто і ще багато інших авторів. Алісі дуже подобається мої читання, особливо класична вечірня казочка від тата. Донька останнім часом гарно засинає під "Гаррі Поттера" українською мовою".

"Я читаю щодня. Зараз – "Хроніки раздолбая" Павла Санаєва. Це продовження бестселера "Поховаєте мене за плінтусом". Дуже цікаво – про московського підлітка початку 1990-х. До цього я читав Стівена Кінга, а коли був у США, прочитав Чарльза Буковськи. Я забув електронну книжку вдома і думаю: "Ну як я без книги!". І купив Буковськи просто в терміналі "Борисполя". Отримав неймовірне задоволення. Він пише про Лос-Анджелес, і я саме був в Лос-Анджелесі".

А ось ведучій "Сніданку з 1+1" Людмилі Барбір на "Книжковому Арсеналі" випала роль модератора літературно - музичної презентації книги "У нас, гуцулів" авторки Люби-Параськевії Стринадюк. Презентація відбувалася у форматі публічного діалогу, інтерв'ю. Гості дізналися цікаві подробиці книги та почули гуцульську сопілку й скрипку, на якій зіграв тато авторки.

"Такі великі літературні заходи дуже важливі сьогодні. Багатьом здається, що книга відходить на другий план. Це не так. Треба читати багато добрих та актуальних книг. Жодна електронна книга не замінить запах палітурки, шелест сторінок друкованої. Але нещодавно я здалася і купила електронку. 
Я можу одночасно читати кілька книг. Наприклад, художню літературу та цікаві твори з психології. Останнім часом читаю дуже багато дитячих книжок, зокрема, ми з сином Тарасом, любимо українські народні казки. Я познайомилася особисто з молодою письменницею Любою-Параскевією Стринадюк і тепер читатиму її прозу "У нас, гуцулів". Я - гуцулка, родом із с. Чорногузи Вижницького району Чернівецької області. Тож це мені до серця".