"Межигір'я. Батіна хата" і "Самооборона" - нові фільми 1+1 та "Вавилон'13" про Майдан

"Межигір'я. Батіна хата" і "Самооборона" - нові фільми 1+1 та "Вавилон'13" про Майдан

Канал 1+1 і творче об'єднання "Вавилон'13" презентують продовження документального циклу про Майдан "Зима, що нас змінила".

Поділитися:

У четвер, 17 квітня, "1+1" покаже дві нові стрічки – о 22.15 "Межигір'я. Батіна хата" про небувалу розкіш маєтку Віктора Януковича та о 22.50 "Самооборона" про формування загонів охорони Майдану.

Працюючи над фільмом про резиденцію Віктора Януковича, режисерка Юлія Шашкова кілька разів відвідувала Межигір'я. "Для мене це фільм про те, що Янукович жив у абсолютно іншій країні. І цю країну він збудував собі на крадені гроші. Кожен золотий краник, кожна "трималка для трималки"  – це шматок ковбаси, який не з'їла бабуся у злиднях, - не стримує емоцій режисерка. - Там все коштує мільйони! Немає жодної дешевої речі. Навіть плінтус зроблений з коштовних порід дерева".

Автори фільму проводять паралелі між життям у розкішному Межигір'ї та простому Єнакієво, де стоїть у розрусі батьківська хата Віктора Януковича.

"Один з ключових героїв фільму, простий хлопець, не стримав сліз, коли потрапив в апартаменти Віктора Януковича. Він дбайливо зняв взуття і обходив усі кімнати весь час запитуючи: невже це все вартувало людських життів? Петро з перших днів протистояння жив на Майдані, а тепер вже другий місяць є ключником Хонки. Він і проведе екскурсію для глядачів", - розповідає продюсер "1+1 Продакшн" Наталка Якимович.

Що таке "Самооборона" - взялися пояснити режисери Костянтин Кляцкін та Марія Пономарьова.  

Учасники протестів згадають, як виникла Самооборона Майдану. Один з героїв фільму – Фома з групи "Мандри", який був активним учасником Євромайдану й брав участь у захопленні Мінкульту.

Це фільм про здатність до самоорганізації в умовах найтяжчих для України часів, - говорить Акім Галімов, редактор 1+1 Продакшн. – Те, як хаотичне об'єднання груп на Михайлівській площі перетворилося у загони, що фактично перейняли на себе функції міліції, просто вражає".

Те, що люди мусили фізично боронити себе, захищаючись від власної влади, режисер Костянтин Кляцкін називає феноменом, який важко вкладається в голові.

"Якщо однією фразою, то наша стрічка – про феномен захисту від власної влади. Про парадоксальну необхідність відстоювати свої права фізичним спротивом", - ділиться емоціями режисер.  

Нагадаємо, "Зима, що нас змінила" – цикл із семи фільмів, присвячених подіям на Євромайдані. Стрічки створені на основі унікальних документальних кадрів, знятих кінематографістами "Вавилону'13". "Вавилон'13" – це творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в Інтернеті, а його відео часто ставали вірусними. 

Новини по темі