Неллі Ковальська та спецпроєкт ТСН «Розділені»: подорож назад у майбутнє

Спецпроєкт ТСН «Розділені»: Неллі Ковальська розказує, як знімали та створювали 5 серій

«Розділені» – це спецпроект ТСН про шлях 5 країн, які були розділені політичним та збройним конфліктом. У спецпроекті розкажуть, як живуть мешканці цих територій зараз, про що мріють та чи змінили своє ставлення до ситуації, в яку потрапили.

Поділитися:

Через спогади очевидців протягом 5 серій нам покажуть досвід Ірландії, Кіпру, Німеччини, Колумбії та Молдови. Над спецпроєктом «Розділені» працювала спеціальна кореспондентка ТСН Неллі Ковальська у тандемі з оператором Андрієм Марченком. Ми поговорили з Неллі про те, як створювався цей безпрецедентний спецпроєкт і чому всім нам варто подивитися уважно кожну серію (26 липня о 19.30 в ефірі ТСН на телеканалі 1+1 відбудеться прем'єра).

ЯК ВИНИК ЗАДУМ

До створення спецпроєкту мене підштовхнула розмова з другом. Він викладає в одному із університетів Лос-Анджелесу і мав заплановану лекцію в Києві. Напередодні нашої зустрічі він якраз повернувся з Ірландії та пристрасно розказував про політичну ситуацію в цій країні. В якийсь момент я відчула, що цей політичний досвід був би дуже цікавий нам, українцям. Ця ідея так нас запалила, що вже протягом вечора ми тільки про це й говорили, згадуючи різні історії та події.

Ми задумали створити своєрідну машину часу, проте не зазначаємо це в кадрі. Нам з командою хотілося, щоб після перегляду кожен самотужки проаналізував побачене, провів паралелі, відчувши точки дотику власних переживань з переживаннями героїв. Ми віримо, що наш глядач інтелектуально спроможний зробити це сам, без наших підказок.

Країни ми обирали таким чином, щоб показати і дуже дотичні до нас історії, як от в Молдові, так і здивувати відлунням знайомих переживань з іншого, здавалося б, “чужого” для нас континенту. Я маю на увазі Колумбію, країну Латинської Америки. Не менш важливим для нашої команди було питання безпеки та доступності зйомок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий тур ТСН країною: 1+1 готує грандіозний проект до 30-ї річниці Незалежності України

неллі ковальська розділені

Я задумувала кожну серію як відповідь на певне питання. Наприклад, кіпріоти після 40 років турецької окупації у кожній розмові з болем згадують про цю сторінку своєї історії. Які етапи за 40 років вони проходили? Які рішення не спрацювали чи призвели до нинішнього стану речей? Чому? Серія про Німеччину — чи впала та "стіна" і в головах? Адже пройшло вже 30 років після падіння Берлінської стіни, тобто 30 років вже після об’єднання Східної і Західної Німеччини, але як вони живуть зараз: в одному просторі чи це досі дві різні країни? Серія про Колумбію — чи можливий компроміс в умовах війни (згадуючи фото, на якому президент Сантос потискає руку повстанцю  під псевдонімом “Тимошенко”, лідерові ФАРК - при.авт).

В Колумбії взагалі унікальна історія перемир’я, яка закінчилася нагородженням Нобелівською премією президента, який це ініціював. Проте яким є той мир: справжнім чи фіктивним?

Щоразу, сідаючи в літак, я прокручувала в голові ці всі питання і розуміла, про що я буду розмовляти зі своїми героями, щоб кожен українець відчув, що ми говоримо насамперед про те, що нам болить.

ЯК ЗНІМАЛИ

Я придумала цей спецпроєкт на початку вересня, а в перше відрядження поїхала наприкінці листопада. З останнього відрядження, з Колумбії, я повернулася 16 березня 2020 року, за 2 години до закриття кордонів у зв’язку з локдауном через пандемію.

У нас в ТСН дуже сильна продюсерська команда спецпроєктів, просто фантастична. Мені допомагали вийти на зв’язок з такими героями, про яких я навіть не мріяла. Наприклад, у нашому спецпроєкті є 4 президенти, є люди, які були ув’язнені і ті, що буквально стріляли один в одного. Залучення таких героїв до зйомок –  це абсолютна заслуга продюсерів. Коли я працювала над певною історією і казала: «Мені потрібна для зйомок конкретно ось ця людина», то її знаходили, долаючи всі можливі і неможливі перешкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група 1+1 media продовжує серію заходів та ініціатив, присвячених 30-й річниці Незалежності України

спецпроєкт розділені неллі ковальськаНеллі та Андрій з першим Президентом республіки Молдова Мірчою Снєгуром

Окремо хочу виділити оператора Андрія Марченка. Він працював, як повноцінний співавтор спецпроєкту, адже коли ми втомлені поверталися зі зйомок під вечір, то ідеї для наступних кадрів завжди продумували разом. Обговорення загалом тривало нон-стоп. І дуже багато важливих запитань щодо висвітлення сюжетних ліній поставив саме він, Андрій. Це важливо, адже нерідко прописаний план зйомок летить шкереберть, коли ти приїжджаєш і на місці бачиш деталі, які змінюють все і саме від них потрібно по-новому вибудовувати сюжети. 

розділені оператор

Мені було важливо показати історичні реалії та події спогадами очевидців. Що вони відчувають, як дивляться один одному у вічі та чи дивляться взагалі, і що вони кажуть один одному через 20, 30, 40 років…, за що випивають у барі? Саме так, до речі, і починається ірландська серія: сидять у пабі за одним столом британський солдат, ірландський доброволець і ольстерський поліцейський.

Тобто це люди, які абсолютно точно 20 років тому стріляли одне в одного. Проте зараз вони сидять за одним столом і піднімають спільну чарку. Як ви гадаєте, за що вони випивають?

(Правильну відповідь шукайте у серії, спойлерити не буду). Треба зазначити, що ця відзнята у барі ситуація є абсолютно точно виключенням із правил, бо в Ірландії все неспокійно, і в Белфасті досі шукають спільну мову, незважаючи на те, що мирну угоду вони уклали у 98-му році, а сидіти за одним столом "ці троє" почали лише біля 2 років тому. Саме такі речі мені були цікавіші, аніж погляди політиків. 

розділені спецпроєкт

Звичайно, були серії, де доречним та важливим було долучити саме думки політиків. Наприклад, у серії про Німеччину, де близько 2 трильйони євро було інвестовано в процес об’єднання, але результат викликає більше запитань, аніж дає відповідей. Досі Східна Німеччина виглядає, як пустеля і живе на дотаціях. В цьому випадку мені хотілося почути думку політиків: чи розуміють вони, що пішло не так, чи вважають прийняті заходи помилкою та взагалі які висновки зробили/роблять з поточної ситуації. У нас не було на меті шукати рецептів для України, але це ті питання, які напрошуються самі собою. Класна успішна та благополучна європейська країна: коли вони звернули не туди і чим це обумовлено?

Непросто було шукати героїв у… Німеччині. Несподівано, правда? Після того, як з Києва нам не вдавалося залучити героїв до зйомок, я під час відрядження у Німеччину завітала до музею сумнозвісної Берлінської Стіни і у розмові з музейним співробітником розказала, яких героїв і для чого ми шукаємо. І тут вона мене ошелешила: «Вам треба вчитися бути толерантними, ми, німці, просто про це не говоримо. Ми забули, що було з нами тоді, і я вважаю, що це і є толерантність. Коли ми починаємо про це говорити, то ми починаємо сваритися. А замовчування цього всього — воно дозволяє нам зберігати хоч якийсь спокій». Мене це дуже вразило і, звісно, стало зрозуміло, чому так непросто віднайти героїв, що погодяться на зйомку. На це пішло 2 місяці. В плані продюсерської роботи це була найскладніша історія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канал 1+1 запустив флешмоб проти булінгу та хейту під хештегом #красивасерцем

Неллі Ковальська розділені

Дуже мене вразила Колумбія. Ми ментально неймовірно схожі: побут, поведінка, рівень зарплат, навіть певні харчові уподобання схожі. Часом мені не вірилося, що я на іншому боці планети. Проте люди всюди однакові, їм однаково болить  і однакові речі зачіпають за живе. 

Одна наскрізна тема прослідковується у всіх країнах: абсолютно всі незадоволені тим, як реагує глобально світ на конфлікти щодо розділення всередині цілісної країни. Ті самі скарги всюди: «Ми нікому не потрібні, ми нікому не цікаві, ми вимушені самі вирішувати свої проблеми». Насправді, кожна країна — один воїн у полі. І кожен вирішує свої проблеми самостійно. 

Сюжети про Україну, які вийдуть після спецпроєкту у ТСН, знімала не я. Це викликалася зробити Мар’яна Бухан після того, як побачила на монтажі мою роботу. Скажу чесно, знімати Україну я вже не витримала б фізично.

Зйомки “Розділених” –  це був непростий процес: грунтовна підготовка, потім півроку зйомок, потім рік розшифровки і монтажу. Ми з кожної країни привезли по 20 годин відео!

Є величезна кількість героїв, які не увійшли до фінальної версії. Щоб викристалізувати 5 серій спецпроєкту ми по зернинам перебирали відзняте та обговорювали кожен фрагмент.

ДЛЯ ЧОГО ЗНІМАЛИ

Мені дуже цікаво, як цю роботу сприйматиме глядач. Я показала серію своїй подрузі, військовому медику – вона плакала. «Ти знаєш, — каже вона мені,  – найбільший шок — це те, що всі роки, поки я була там (а вона була в найгарячіших точках нашої країни – прим. Неллі), я не замислювалася про те, чим це все закінчиться і за що конкретно ми боремося». Вона була вдячна за цей корисний для неї досвід.

Мені хочеться, щоб таким чином кожен глядач вкотре замислився, можливо, на глибшому рівні, про те, що ми зараз переживаємо в країні. Те, що ми вважаємо унікальним досвідом, насправді таким не є. Достатньо просто «вийти» за межі своєї країни і побачити, що на відстані простягнутої руки відбувається чи відбувалося щось подібне. Давайте просто трошки звернемо на це увагу. 

В моїй роботі немає жодних «рецептів». Немає закликів чи повчань. Це історії людей, громадян, які українцям будуть зрозумілі та в дечому близькі. І мені хочеться, щоб ці історії обговорювали, щоб досвід інших країн змусив максимально заглибитися та проаналізувати не тільки історичні події минулого, а й сьогодення.

Дивіться спецпроект «Розділені» з 26 по 30 липня у вечірньому випуску ТСН о 19.30 на 1+1

Новини по темі