Психолог Олена Любченко розповіла, як подолати страх перед старістю

Психолог Олена Любченко розповіла, як подолати страх перед старістю

Експерт проекту "Поверніть мені красу" Олена Любченко у новій колонці пояснює, чому нам так не хочеться старіти та як це подолати.

Поділитися:

Експерт проекту "Поверніть мені красу" Олена Любченко у своїй новій колонці пояснює, чому нам так не хочеться старіти та як це подолати.

Старіти немодно. Є кілька причин, чому цього так не хочеться. "Немодно" - це перша причина та найповерхневіша. Є якісь соціально нав'язані канони краси, які всі намагаються наслідувати. Ми розуміємо, що якщо нас дещо зачепило, мода чи соціальний тренд, отже, є більш глибинна потреба, яку, можливо, ми не усвідомлюємо.

Старіти страшно, тому що за старістю йде слабкість, а після старості йде смерть. Помирати взагалі дуже страшно.

Це ті істини, які доводиться усвідомлювати людині в зрілому віці, бо дитина - "безсмертна". У молодої людини ще дуже довге життя попереду, з її точки зору. А от коли ти стаєш зрілим, треба підбивати підсумки й серйозніше ставитися до часу життя. Ці страхи провокують людину бути вічно молодою.


Ще один важливий момент, це те, наскільки людина встигла реалізуватися. Якщо до сорока років у неї вже була бурхлива молодість, вона мала романи, шанувальників – усе, що вимагає життя молодої людини, - вона реалізована як професіонал, то навряд чи їй спаде на думку затримувати себе в цьому стані. Зрілою їй бути цікаво, і вона розуміє всі переваги зрілого віку. Це все не на рівні "бути завжди 18-річною". Це набагато глибше.

ОЛЕНА ЛЮБЧЕНКО,

кандидат психологічних наук

Як психологічний стан впливає на вашу зовнішність? Чи потрібні хірургічні зміни, щоб до вас повернулася впевненість у собі? Відповіді на ці питання ви можете побачити у спеціальному відеоінтерв'ю для сайту 1plus1.ua  з експертом "Поверніть мені красу"