Різдво Пресвятої Богородиці: точна дата, історія та традиції свята

Коли Різдво Пресвятої Богородиці 2022: точна дата, історія та традиції свята
Pexels/balaji

Коли відзначають Різдво Пресвятої Богородиці в Україні в 2022 році?

Поділитися:

Різдво Пресвятої Богородиці, або Мала Пречиста — релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа, що є одним з дванадесятих свят. У цей день віряни підкреслюють,  що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Коли Різдво Пресвятої Богородиці 2022

Різдво Пресвятої Богородиці святкується Західними і Східними церквами 8 вересня за григоріанським і новоюліанським календарями, однак деякі Східні церкви відзначають це свято 21 вересня за юліанським календарем. Тобто, в Україні Різдво Пресвятої Богородиці відзначаємо щорічно 21 вересня. Саме від цього дні починається новий церковний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЦерковний календар на вересень 2022: найважливіші свята та дати

Різдво Пресвятої Богородиці: історія свята

За переказами, Діва Марія народилася в будинку Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Точне місце народження православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені одне від одного на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі його є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима і Анни. Католики вказують місце будинку в безпосередній близькості від Віфезди і побудували там базиліку святої Анни, у крипті якої також знаходяться стародавні підземні приміщення.

На честь свята Різдва Пресвятої Богородиці в Україні та поза її межами зведено чимало храмів.

Різдво Пресвятої Богородиці 2022: традиції цього дня

На Русі Різдво Пресвятої Богородиці відзначали урочистим богослужінням. У народі Богоматір шанувалася особливо. Її образ був зрозуміліше, ближче і доступніше народної свідомості, ніж образ Спасителя. Богородиця, піднесена в світ божественний, залишилася пов’язаної зі звичайними людьми. Вона по-материнськи переживала і заступалася за них.

До Різдва Богородиці про себе дуже виразно заявляла настала осінь, тому свято наповнювалося ще одним змістом – другою зустріччю осені (перша на Семенів день 14 вересня, третя – 27 вересня на Воздвиження).

Друга Пречиста вважається жіночим святом. Раніше жінки, які не мали дітей, накривали пишний стіл і запрошували бідних, щоб "молилася Богородиця за їхніх дiтей". Традиційно на столі стояли страви з риби, запечене м'ясо, борщ з птицею або свининою, вареники з сиром, голубці та пироги.

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат.

"Прийшла Пречиста — принесла старостів нечиста".

Як і в день весняного рівнодення, 21 вересня в хатах оновлювали вогонь – старий гасили і запалювали новий. 

Вважалося, що хліб, спечений або куплений в цей день, потрібно з’їсти в колі сім’ї. З чужими людьми їм ділитися не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у вересні 2022 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Різдво Пресвятої Богородиці: народні прикмети

►Яка погода в цей день, такою і осінь буде. Якщо тепло на вулиці, то і осінь буде теплою і погожою.
►Чим більше на цибулі лушпиння, тим холодніше зима буде.
►Яскраво-червоний захід або світанок – до вітряної та дощової погоди.
►З ранку іній на траві – до негоди.
►З дерев практично все листя опало – зима буде ранньою.
►На деревах павутини багато – до тепла.
►Зайці риють нори – до суворої зими.
►Перелітні птахи низько летять – до похолодання.

Новини по темі