На Щедрий вечір і Старий Новий рік заведено накривати багатий стіл. Їжа на ньому має бути ситною, аби привернути добробут в сім'ю.

Із-поміж традиційних страв, якими частують 13 та 14 січня – щедра кутя, яка дещо відрізняється від багатої куті, яку подають на Різдво.

Щедру кутю роблять із зерна, меду і маку. Кожен із цих інгредієнтів має символічне значення. Так, зерно – це воскресле життя, мед – солодке життя і символ здоров'я, а мак – символ достатку в родині.

Вважається, що чим більше складових у куті, тим краще наступного року житимуть господарі.

Починайте готувати щедру кутю у вечір перед святом. Рецепт страви на Старий Новий рік:

ПШЕНИЦЯ

  • Промийте зерно чистою холодною водою, залийте на ніч.
  • Наступного дня зцідіть воду та додайте чистої (удвічі більше, ніж зерна).
  • Доведіть до кипіння на середньому вогні.
  • Зменшіть вогонь і готуйте, доки цілком не википить вода.
  • Закипілу кашу розмішайте тільки один раз. Не більше.
  • Додайте дрібку солі після закипання.

МАК

  • Мак, як і зерно, залийте на ніч холодною водою.
  • Зранку злийте воду крізь марлю. Ретельно відтисніть рідину.
  • Подрібніть мак на кухонному комбайні або стародавнім методом – у макітрі.
  • Перетертий мак швидко псується, тому зберігайте його в морозилці.

 МЕД

Використовуйте будь-який сорт меду, можете навіть змішувати різні види цього унікального природнього продукту.

ДОДАТКИ

Збагатіть свою кутю улюбленими смаколиками: горіхами, мигдалем, родзинками, іжиром, цукатами тощо.

Щедрого року і смачної куті!

Читайте також: Старий Новий рік і Щедрий вечір: Що приготувати на святковий стіл (РЕЦЕПТИ)