Щедрий вечір: традиції свята та прикмети

Щедрий вечір 2022: історія свята, традиції та прикмети
Pixabay

Коли відзначають Щедрий вечір в Україні?

Поділитися:

В Україні продовжуються новорічні та різдвяні свята. Традиційно, 12 днів після Різдва Христового називають Святками і триватимуть вони аж до Водохреща 19 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2022: найважливіші свята та дати

Щедрий вечір: коли відзначають

Вечір 13 січня, напередодні Старого Нового року, називають Щедрий вечір. Українці 13 січня також відзначають Маланки та Василів вечір. У народній традиції свята Маланки та Василя об'єдналися у Щедрий вечір. Тобто, 13 січня ми відзначаємо: Василів вечір, свято Маланки та Щедрий вечір.

Традиції та обряди Щедрого вечора

Значна кількість традицій та обрядів Щедрого вечора асимілювалася з язичницькими. У Щедрий вечір 13 січня ряджена молодь ходила по домівках, співала щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Щедрівками вітали господарів зі святом. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Меланку.  Також важливим ритуалом Щедрого вечора були дівочі ворожіння. 

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною (м'ясом та салом). Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті. Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників. Перед тим, як сісти за стіл, обов'язково молилися.

Щедрий вечір: прикмети

  • якщо ніч проти Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік не тільки для людей, а й для худоби;
  • якщо сонце високо зійде, увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини;
  • якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний медозбір;
  • якщо падає м'який сніг, — на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим;
  • який перший день у Новому році, то й рік буде такий;
  • якщо на Меланії відлига, то чекали теплого літа;
  • якщо небо ясне і зоряне, буде хороший урожай гороху і сочевиці. Якщо ж зірки до ранку потемніють, то горох благополучно не дозріє;
  • завірюха напередодні Васильєва дня – до великого врожаю горіхів;
  • якщо вночі вітер з півдня дме, рік буде спекотним і благополучним, зі сходу – до врожаю фруктів, із заходу – до достатку риби і молока;
  • теплий день – до дощового літа.
Новини по темі