Соломія Вітвіцька провела один день як людина на візку (ФОТО)

Соломія Вітвіцька провела один день як людина на візку (ФОТО)

Соломія Вітвіцька та Ірена Карпа побачили Київ очима інвалідів

Поділитися:

 

Цього вівторка, 27 жовтня, Соломія Вітвіцька провела один день у інвалідному кріслі. Ведуча ТСН протягом години, а саме з 12.00 до 13.00, подолала складний маршрут від будівлі КМДА, що на вулиці Хрещатик, 36 нагору вулицею Прорізною і до станції метро "Золоті ворота". Соломія зіштовхнулась зі всіма труднощами буденного життя людей з обмеженими можливостями. Одним із першим у маршруті ведучої був візит до аптеки, де через невдалу побудову сходів, самостійно заїхати не вдалося. Також під час соціального експерименту відбувалась пряма трансляція на сайт ТСН.ua усіх подій пересування ведучої. Технічна підтримка та відеозйомка забезпечувалась HERO.UA

"Київ не є доступним для маломобільних людей. Іноземці, коли приїздять, не бачать людей на візках на наших вулицях або людей з інвалідністю, адже їм недоступні більшість сервісів. Вони змушені сидіти вдома і не є достатньо соціалізованими. Ці люди щодня зіштовхуються з технічними проблемами у пересуванні, але широкий загал це часто не розуміє, і багато стереотипів побутує ще з радянським часів. І в нашому експерименті ми наочно показуємо, як люди з інвалідністю дуже складно долають звичні важливі маршрути – до банків, парків, аптек, супермаркетів, державних установ, наскільки вони для них недоступні без сторонньої допомоги чи не на кожному кроці. Ми запросили відомих людей, щоб вони змогли донести ефективно цю проблему до суспільства, і ми розпочали якісні зміни всі разом", - зазначив Олексій Краснощоков, організатор акції та голова ради ГО "Підмога.інфо".

До експерименту також долучилась Ірена Карпа – українська письменниця, співачка, журналістка, у якої був свій персональний маршрут на візку. Після подолання дистанції Ірена переконана, що для  побудови в столиці спеціального проїзду для людей з обмеженими можливостями багато не потрібно, - це обов'язок кожної європейської держави.

"Тепер я розумію, чому ми так мало бачимо інвалідів на вулиці, їм просто немає, де тут жити, вони приречені не на інтеграцію у суспільство, а щоб закритися в квартирі.  Я хочу, щоб вони почували себе повноцінною частиною суспільства. В нас зараз дуже складна ситуація,  багато повернеться дівчат і хлопців з АТО, яким треба інтегруватися, якщо цього не станеться, розвернеться катастрофа великого масштабу" - підкреслила Ірена Карпа.

Проте, ведуча 1+1 зазначила, що ситуацію треба змінювати глобально, в масштабах всієї країни та почати змінювати саме ставлення до людей з обмеженими можливостями.

"Взявши участь у цьому експерименті, я зрозуміла, що в нас навіть неможливо проїхати по тротуару та пішохідним доріжкам, бо скрізь пошкоджений асфальт, стихійна парковка, висока сходинка для заїзду. І цю ситуацію треба зрушити з міста, змінити інфраструктуру, знайти та інвестувати в це кошти. Ми маємо дружити і бути поруч з такими людьми, які мають обмеження в рухах, бути разом щодня і усюди. І це нас справді зробить європейцями не на словах, а у справах. В ході експерименту мене тішило, що українці відгукуються та допомагають. Це позитив. Проїхавши маршрут, ми не зустріли агресії з боку водіїв, якщо ми робили їм зауваження, то вони відїжджали. Сподіваюся, що ми всі разом, говорячи про це частіше, створимо дружнє середовище для таких особливих людей, особливо, наразі, коли багато героїв із зони АТО з пораненнями кінцівок повертаються та виходять на вулиці міст. Багато є моментів, які хочеться врахувати і змінювати глобально в своїй поведінці і в ставленні до людей з обмеженими можливостями", - підсумувала Соломія Вітвіцька.