Старий Новий рік: коли святкують, традиції та прикмети

Коли святкують Старий Новий рік? Традиції та прикмети на Старий Новий рік

Коли святкують Старий Новий рік, які існують традиції та народні прикмети до цього свята?

Поділитися:

Старий Новий рік – це свято, яке люблять багато українців. Воно тісно переплітаєтьяс з церковними святами і народними традиціями. Тож коли і як правильно святкувати Старий Новий рік?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩедрівки на Старий Новий рік: якого числа щедрують та які пісні співають

Коли святкують Старий Новий рік?

Старий Новий рік традиційно святкують у ніч з 13 на 14 січня.  Це свято виникло тоді, коли виявилося, що юліанський календар є неточним, і Папа Римський Григорій ХІІІ впровадив новий календар (який згодом назвали григоріанським). Саме тоді Новий рік став починатися 1 січня, а попередню дату цього свята, 14 січня, назвали Старим Новим роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щедрий вечір: традиції свята та прикмети

З часом григоріанський календар прийняв увесь світ, включно і з Україною (це було зроблено у 1918 році за часів УНР), але православна церква не погодилася на зміни, щоб не порушувати традицій. Наразі розходження між юліанським та григоріанським календарем складає 13 днів.

Старий Новий рік – це ще й свято між двома великими церковними святами: 13 січня відзначається День пам'яті преподобної Меланії (в народі Маланки), а 14 січня – Обрізання Господнє та День пам'яті Василія Великого (в народі свято Василя, або Василів день). Свята Маланки та Василя мають велике значення для людей, з ними пов’язано багато традицій та прикмет. Головна традиція – святкувати Щедрий вечір 13 січня на Маланки, напередодні святого Василя.

Дивіться виконання пісенного твору "Щедрий вечір" дитячим хором "Пектораль" та хором Київської православної богословської академії у студії "Сніданку з 1+1":

Старий Новий рік: традиції

На Щедрий вечір 13 січня традиційно вся родина збиралася за одним столом. Вже закінчився різдвяний піст, тому вечерю готують щедру. В ній має бути багато страв з м’яса, зокрема – зі свинини, як символу плодючості і достатку. А ось страви з птиці та риби не прийнято готувати на Старий Новий рік, оскільки вважається, що разом з ними достаток попливе чи полетить з дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що готують на Щедрий вечір: кутя та інші страви для святкового столу

Головна страва Щедрого вечора – це щедра кутя. У неї вже можна додавати вершкове масло і навіть трохи коньяку, адже вже не треба дотримуватися посту. Дивіться, як Єгор Гордєєв приготував кутю до Щедрого вечора у студії "Сніданку з 1+1":

Ще одна народна традиція напередодні дня Василя – щедрування. Найчастіше діти і молодь ввечері 13 січня збираються компаніями і ходять від оселі до оселі, щоб щедрувати. За гарне виконання щедрівок гості отримують від господарів гроші або ж якісь гостинці, але головна мета щедрування в іншому. Щедрівки на Старий Новий рік зазвичай бажають здоров’я і достатку, і якщо в оселі на Щедрий вечір защедрували, рік буде вдалим.

Дивіться, як «Щедрик» виконали тренери та учасники «Голосу країни», новий сезон якого розпочнеться вже 23 січня о 21:00 на каналі 1+1:

Щедрування часто супроводжується певними ритуальними діями, обрядовими іграми. У деяких регіонах водять Козу, грають у Маланку, використовують маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Маланки та Василя: коли та як святкують (як водити козу, сценарій Маланки)

Після щедрої вечері дівчата збираються групками і влаштовують ворожіння: на долю та майбутнього нареченого.

14 січня опівночі настає Старий Новий рік і свято Василя. З раннього ранку хлопці ходять по сусідах і посівають (засівають, віншують). Вважається, що якщо в оселі хоча б 1 раз не посіють зерном, рік буде невдалим. Посівалки – це вірші, яким супроводжується процес віншування в домі. У їх текстах, так само, як і в текстах щедрівок, зазвичай побажання щастя і благополуччя мешканцям цього дому.

За народним повір’ям на Старий Новий рік до оселі першим має увійти чоловік, тоді на всіх її мешканців чекає удача.

Прикмети на Старий Новий рік

Існують наступні народні прикмети на 13 та 14 січня:

►Сніг на День святого Василя – до багатого врожаю зерна.

►Якщо на Маланки та Василя відлига, літо буде дощовим.

►Багато інію на Старий Новий рік – до медоносного літа.

►Якщо 13 січня буде хуртовина, в цьому році буде багато ягід.

►На Старий Новий рік бажано одягнути все нове, щоб мати гарний достаток впродовж усього року.

►Якщо на Василя в дім першим зайде чоловік – це до щастя, жінка – до невдачі. Тому жінки 14 січня могли увесь день просидіти вдома.

Дивіться виконання новорічного "Щедрика" у прямому ефірі "Сніданку з 1+1":

Новини по темі