Старий Новий рік 2017: Свято Маланки, щедра кутя та ворожіння на судженого

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Старий Новий рік 2017: Як ворожити на судженого

Читайте, як ворожити на кохання на Старий Новий рік.

Поділитися:

13 січня святкують Щедрий вечір та свято Маланки. За народними традиціями, у цей день всім слід весело гуляти, а молоді – щедрувати: ходити по оселях з побажаннями господарям щастя, здоров'я та достатку.

Господині вранці 13 січня починають готувати святкову страву – щедру кутю. Вважається, що чим більше складових у куті, тим краще наступного року житимуть господарі.

Щедрувати починають ввечері 13 січня і до півночі. Посівають вранці 14 січня, до полудня. Щедрують – дівчатка, посівають – хлопчики, але не навпаки, щоб успіх і щастя не налякати. 

Незаміжні дівчата чекають свято Маланки, щоб ворожити на судженого. Вважається, що ворожіння в цей час найточніше.

ЯК ВОРОЖИТИ НА СТАРИЙ НОВИЙ РІК

ВОРОЖІННЯ НА ВАРЕНИКАХ НА СТАРИЙ НОВИЙ РІК

У начинці господарочки ховають ґудзики, квасолинки, цукор, нитки, перець та монети. Якщо оберете вареник з квасолею – це до поповнення в родині, ґудзики до обновки, цукор – до солодкого життя, перець – чекайте гострих новин, нитка – на дорогу.

ІМ'Я МАЙБУТНЬОГО ЧОЛОВІКА – ВОРОЖІННЯ НА СТАРИЙ НОВИЙ РІК

Дівчата можуть вийти після опівночі на вулицю та запитати ім'я судженого у першого стрічного чоловіка. Згідно з ворожінням, саме так зватимуть вашого майбутнього чоловіка.

ПРИКМЕТИ НА СТАРИЙ НОВИЙ РІК

Важливими для Щедрого вечора є і прикмети: якщо на вулиці тепло, то літо буде із дощами, якщо йде мокрий сніг, то слід чекати гарного врожаю.

Народні театральні вистави у цей день особливо яскраві. Чоловіки переодягаються у жінок, жінки – у чоловіків, а разом вони розігрують кумедні сценки та водять козу. Коза – символ добробуту та родючості.

Щедрий вечір по-українськи – це і справді бурлескна подія. Від вашої щедрості колядникам залежить, чи буде цей рік до вас добрим.

Новини по темі