Коли день Андрія 2021: історія та традиції свята

Святий Андрій Первозванний: коли свято 2021
Pexels/Cottonbro

Коли відзначають свято Андрія Первозданного в Україні?

Поділитися:

Андрій Первозванний — святий, перший апостол з 12, учень Ісуса Христа, якого в народі ще заведено називати Калита. Він вважається покровителем професій, які пов'язані з морем. Андрій був свідком Божих служінь, а також розп'яття Ісуса та його воскресіння. Сьогодні варто привітати Андріїв та Андрійовичів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2021: найважливіші свята та дати

День Андрія якого числа?

День Андрія святкується у середині першого місяця зими, а саме 13 грудня. У 2021 році це свято припадає на понеділок. Свято Андрія Первозданного відноситься до великих церковних свят, але не входить в список офіційних вихідних в Україні.

Андрій Первозванний ФОТО: mefodiy.org.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрова Пресвятої Богородиці 2021: привітання до церковного свята у прозі та віршах

Свято Андрія: історія

Андрій був рибалкою та мешкав в селищі Капернаум. Одного разу він почув звістку, що прийшов Іоанн Хреститель з Юдейської пустелі та проповідує наближення Царства небесного. Тоді ж він вирушив до річки Йордан та побачив, що коли Іоанн хрестив людей, на березі з’явилася людина, яку всі звали Ісусом з Назарету. Під час хрещення над Христом прояснилися небеса і йому на голову сіл білосніжний голуб. Тоді Андрій зрозумів, що Ісус знає шлях в Царство небесне та назвав його рабином.

Наступного дня Андрій та його брат Петро попрямували за Спасителем. Вони боялися наблизитися до нього та заговорити першими. Ісус помітив їх та запитав, що вони хочуть. Тоді брати все ж наважилися поцікавитись у Христа, де він живе, на що той сказав: «Ідіть і все побачите».

Через деякий час Андрій та Петро рибалили на березі й до них підійшов Ісус Христос. Сказав: «Ідіть за мною, і я зроблю вас ловцями людей». Андрій першим пішов за Ісусом, за що його й прозвали Первозваним. Ставши учнем Ісуса, Андрій побачив і диво воскресіння, і вознесіння Спасителя на Небеса. Христос сказав учням: «Іоанн хрестив людей водою, а ви будете хрещені Святим Духом». У день п'ятдесятниці, коли всі апостоли зібралися готуватися до великого апостольського служіння, з неба почувся шум та в повітрі виникли язики вогню. Після цього апостоли заговорили на різних мовах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введення в храм Пресвятої Богородиці: що не можна робити в цей день

Андрій Первозванний вирушив проповідувати слово Боже у Східні країни та звернув у віру різні народи й всюди зводив християнські церкви. Він тепер сам міг творити дива іменем свого Учителя. У Синопі проповідника побили камінням, але він залишився неушкодженим і рушив далі. Він пройшов берег Чорного Моря, Причорномор’я та Крим. Потім він по Дніпру дійшов до гори, на якій згодом виник Київ та сказав своїм учням:

На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут.

Він благословив їх та встановив там хрест.

Андрій дійшов до поселення слов’ян, потім повернувся в Рим і до Фракії. Останнім поселенням, яке відвідав апостол, стало Патри. Андрій Первозванний був там розіп'ятий на хресті у формі Х. Згодом, на честь цієї події, такий хрест назвали Андріївським. Також на місці розп’яття спорудили храм Андрія Первозваного, який є найбільшим у Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік 2022 якої тварини: колір 2022 року, у чому зустрічати свято

Святий Андрій Первозванний: традиції вірян

Віряни на День апостола Андрія ходять до церкви на службу, а незаміжні дівчата читають молитви та просять про хорошого чоловіка й щасливе сімейне життя. На Андрія Первозванного існує традиція ворожіння: часто дівчата збираються й гадають на кохання, гарну долю, успіх у житті.

За скільки цього року можна придбати новорічну ялинку? Дивіться сюжет:

Новини по темі