Світлана Усенко: "Люди не байдужі – вони заклопотані"

Світлана Усенко: "Люди не байдужі – вони заклопотані"

Прем'єра програми "Моя хата скраю" на 1+1 викликала лавину коментарів. Програма про байдужість, нікого байдужим не залишила.

Поділитися:

Після виходу першого випуску програми "Моя хата скраю" на офіційний сайт 1+1 обрушилася лавина коментарів – із запитаннями, критикою і вдячними словами. Можна сказати, що програма про байдужість, нікого байдужим не залишила.

"Наразі ми записали вже 10 програм", - говорить ведуча Світлана Усенко. Розмова відбувається як раз після запису нового "розбору польотів" в студії. Робота кипить, і весь колектив (люди за комп'ютерами навколо) переповнений ентузіазмом.

Світлано, як з'явилася ідея програми "Моя хата скраю"?

Подібні програми є, по-моєму, на британському телебаченні. Вони теж знімають провокуючі сюжети, але там трошки інші реалії, інші умови життя.

А об'єднати це все в ток-шоу – це вже наше ноу-хау. Ми запрошуємо гостей, котрі пережили такі ситуації по-справжньому, нагороджуємо тих, хто відзначився позитивно, обговорюємо з експертами, чому люди ведуть себе так чи інакше.

Ви зняли вже чимало сюжетів. Можете скласти свій рейтинг: на які ситуації громадяни стовідсотково відреагують, а які скоріш за все проігнорують?

Ви знаєте, так одразу не можна сказати. Буває, придумуємо ситуацію, і нам здається: "Ну, все, тут точно ніхто не втрутиться! Бо є загроза життю людини, здоров'ю".

Скажімо, компанія підлітків чіплялася до темношкірого хлопця – вони забирали в нього речі, штовхали. І ми були впевнені: люди не будуть підходити. Тому що, кому це треба, отримати від тих же ж підлітків. Але зйомка перетворилася на те, що ми зняли десь дублів 20, і щоразу, як тільки підлітки починали хлопця ображати, одразу втручалися люди! Одразу! Навіть, жінки.

В принципі, ми радіємо :) Тому що в Україні непогані люди живуть! В будь-якій ситуації знаходяться люди, які реагують. В нас не було жодного сюжету, де ніяк би не зреагували, жодного!

А хто більш активний – чоловіки чи жінки?

Жінки. Переважна більшість жінок втручаються в ситуації, не проходять повз. Я зрозуміла давно, що в нас жінки правлять світом.

Але, звичайно, чоловіки також втручаються. Наприклад сьогодні ми писали сюжет: на дитячому майданчику викрадали дитину. І тільки один чоловік помітив, що якийсь дядько підійшов до хлопчика і повів його кудись.  Тобто всі жінки дивилися за своїми дітьми, а чоловік зреагував і затримав нашого провокатора.

Ви всіх людей попереджаєте, що їх будуть показувати по телевізору?

Звичайно. Тих, хто категорично проти, ми не показуємо.

Таких багато?

Ні, не багато. Буває, що людям соромно, вони знічуються, адже дійсно є неприємні ситуації. Наприклад, в першій програмі людина губила 20 гривень. Підняла така інтелігентна жінка, і вона нібито вже пішла  за тим чоловіком. І ми думали, що вона ось-ось наздожене, віддасть, а потім раз, і вона звернула. Коли вже журналіст наздогнала її з камерою, мені стало цю жіночку аж шкода. Тому що видно, що нормальна людина, інтелігентна. Але, звичайно, агресивні люди, які кричать, що мене не показуйте, вони в передачу не потрапляють.

Світлано, в першій програмі була дівчина, яка стала жертвою викрадення. Її історія усіх дуже зачепила. Як склалася її доля?

Її справі вже три роки. Дівчина взагалі дуже важко погодилася на участь у програмі. Я так зрозуміла, що вона не хоче цю історію далі піднімати, і просто не вірить у правосуддя. В нашій країні, щоб довести зґвалтування, потрібно бути дуже-дуже сильною. Ці слідчі експерименти постійні... Вона не хоче це заново переживати. Багато хто відмовляється, тому що не вірить ні в міліцію, ні в справедливість.

Як ви думаєте, чому люди такі байдужі?

Не можна сказати, що байдужі! Люди заклопотані, всі живуть у своїх проблемах, стресах, бідах, адже, на жаль, у нас загалом не так добре живеться. Тому я б не сказала, що люди байдужі. Але ми сподіваємося, що після виходу наших програм ситуація трошки зміниться :). До цього і йдемо!