ТСН: Мільярди євро у літаку в "Шереметьєво" можуть належати іранським терористам

ТСН: Мільярди євро у літаку в "Шереметьєво" можуть належати іранським терористам

У Росії продовжує розгортатися інтрига навколо літака в аеропорту "Шереметьєво", в якому лежать 20 млрд євро, переписаних на український благодійний фонд

Поділитися:

У Росії продовжує розгортатися інтрига навколо літака в аеропорту "Шереметьєво", в якому лежать 20 млрд євро, переписаних на український благодійний фонд, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30, кореспондентки ТСН Ольги Василевської.

За документами гроші належали громадянину Ірану Корооріану Мотлагу. Літак з великими грошима начебто прилетів в Москву з аеропорту Франкфурта ще у серпні 2007 року, але власник зустрічати євро не прийшов.

У Москві про шалені гроші говорять багато. "Я знаю, що і в кримінальних структурах ця історія проходила... Навіть цікаво, коли Європейський банк підтверджує відправку такої суми, так? Значить хтось там сидить це і робить?" - зауважив член адвокатської колегії Москви Вадим Ляпін.

Шість років нібито вантаж залишався нічийним. Аж раптом з'явилися люди з московського представництва українського благодійного фонду з гучною назваю "Світ добрих людей". Добрі люди, яким виписана довіреність на отримання коштів від того самого іранця, зверталися до адвокатів по допомогу в отриманні вантажу. "До мене особисто щодо схожих літаків зверталися. Ходять люди по всій Москві. Я знаю чоловік 5, до яких саме одні й ті ж люди приходили з однією і тією ж пропозицією", - повідомив Ляпін.

Київський офіс Фонду, щасливого власника грошей, знаходиться в звичайній багатоповерхівці на Троєщині. Засновником є Костянтин Тарасюк. Утім, журналістам відчинив двері інший чоловік: "Я дев'ять років тут живу, і дев'ять років тут нічого немає! Ви думаєте, ви перша, чи що? Приходили з прокуратури, і з банку приходили". Також чоловік порадив шукати вланицю Фонду (він назвав її Мариною) у Москві, мовляв, у Києві вона ошукала людей та втекла закордон. А скандальні мільярди нібито навіть хотіли повісити на мешканця цієї квартири. Але чоловік відмовився: "Приїхав таксист, або під виглядом таксиста, - звідки я знаю, хто це був? Дає мені трубку: вам дзвонять. Точно так само, як ви: ось у нас гроші лежать на рахунку, не знаємо куди дівати. Так-так, а потім я подивився - з Росії дзвонили", - додав чоловік.

У цю історію було б важко повірити, якби чотири роки тому схоже не сталося в Туреччині. 2009 року літак з Ірану сів в Анкарі. На його борту було 20 тонн грошей та золота. Загальна сума коштів складала $ 18,5 млрд. За офіційними документами, власником вантажу є відомий іранський терорист Ісмаїл Сафаріан. Із ним пов'язаний, за інформацією ЗМІ, й власник грошей у Шереметьєво. Оскільки численні банківські рахунки терористів по всьому світу заблоковані, їм не залишається нічого іншого – як висилати їх готівкою тоннами.

Нагадаємо, прокуратура США звинуватила компанію Liberty Reserve у сприянні злочинцям у відмиванні коштів на суму понад шість мільярдів доларів. Засновник бізнесу – громадянин США українського походження Артур Будовський. У прокуратурі США заявляють, що це, можливо, "найбільше в історії переслідування за відмивання грошей".