Ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва: Чому так важко відкритися новому досвіду

Ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва: Чому так важко відкритися новому досвіду

леся Матвеєв розповіла про важливість пускти стосунки до свого життя

Поділитися:

У минулому, четвертому, випуску "Одруження наосліп" турботливий чоловік Василь намагався достукатися до серця молодої дружини Вероніки. Однак норовлива дівчина усіляко пручалася і не відкривалася обранцеві. Як з'ясувалося згодом, боялася, що новий партнер так само, як і попередній, підніме на неї руку.

Сьогодні на своїй сторінці у Фейсбук ведуча соціального експерименту на "1+1" Леся Матвеєва розповіла, чому подружжю не вдалося збудувати сім'ю.

Уміння встановлювати і підтримувати тривалі міжособистісні стосунки - важлива характеристика зрілої людини. Передбачається, що така особистість обирає собі партнера, враховуючи і можливі труднощі, і спільну майбутню продуктивність.

Адже взаємини не завжди можуть бути легкими і повітряними, настає момент, коли з'являються конфліктні теми. Перед нами відкривається зона особистісного зростання: ми або пропрацьовуємо актуальні конфлікти, або лякаємося і розриваємо зв'язок. Саме сміливість і сила працювати над собою допомагає зберегти і поглибити стосунки. Водночас ми перебуваємо в процесі саморозвитку, завдяки чому партнерські взаємини збагачують нас. Звичайно, є об'єктивні причини, за якими людям - не по дорозі. Так, якщо чоловік дозволяє собі піднімати руку на дівчину/дружину, ні про яку "спільну продуктивність" вже не може бути й мови.

Героїня четвертого випуску "Одруження наосліп" Вероніка опинилася в подібній ситуації. Вона не очікувала такої поведінки від чоловіка, якому довіряла. Тому розрив травматичних стосунків (і в фізичному, і в психологічному плані) став єдино правильним рішенням.

Жінки, які пережили подібне, розлучившись із чоловіком-тираном зіштовхуються з питанням: "Що робити з досвідом минулих взаємин, аби він не заважав будувати нові вже з іншим чоловіком?" Страх повторно бути зрадженою (не завжди усвідомлений) залишається тривожним тлом наступних стосунків. Подібний досвід вмикає наші захисні механізми, які затуляють нам реальність.

Замість того, щоб побудувати діалог з партнером, ми вже "знаємо", що він скаже чи зробить. Він ще не встиг рота відкрити, а, здається, що грубіян. Будь-яка дія інтерпретується як підтвердження здогадок "він такий самий". Проектуючи на чоловіків свої страхи, ми втрачаємо можливість зблизитися з ними і спробувати полюбити.

До речі, роздратування – сигнал про те, що чоловікові вдалося зробити пробоїну у захисті. А це ж чудовий привід відмовити йому, тому що він занадто дратує. Відмовити і повернутися в безпечний простір самотності. Якщо ви відчуваєте роздратування до чоловіків, які хочуть до вас наблизитися, поставте собі питання: "Чому мене це чіпляє? Що відбувається зі мною?"

Стосунки можливі тільки тоді, коли обидві людини готові впустити їх до свого життя. Якщо ви опинилися в такій ситуації, як Василь - ви  готові, а ймовірний партнер - ні, вам варто звернути увагу на інші кандидатури. Людина, яка застрягла в минулому негативному досвіді, недоступна для вас. Переконуючи її/його у зворотному, ви зустрінете потік опору, який навряд чи зможете перемогти.

Дивіться "Одруження наосліп" щосереди о 22:00 на "1+1".