"Вихід із себе" - ТСН досліджує проблеми людей з аутизмом

"Вихід із себе" - ТСН досліджує проблеми людей з аутизмом

Сьогодні, 1 квітня, напередодні Всесвітнього дня інформування про проблему аутизму, Телевізійна служба новин розпочинає серію спеціальних репортажів "Вихід із себе".

Поділитися:

Сьогодні, 1 квітня, напередодні Всесвітнього дня інформування про проблему аутизму, Телевізійна служба новин розпочинає серію спеціальних репортажів "Вихід із себе". Впродовж тижня у вечірньому випуску новин о 19:30 на 1+1 можна побачити історії людей з аутизмом – з України, Росії та Європи.

Героями репортажів стали діти та підлітки, які долають труднощі свого діагнозу, а також дорослі люди, для яких "аутизм" не став вироком, а зробив їх особливими успішними людьми. Серед них, кандидат математичних наук, який працює IT-спеціалістом; дорослі дівчата, які неймовірно співають та мають фотографічну пам'ять; школярі, які в пам'яті миттєво множать та ділять багатозначні числа; художниця, яка однією з перших почала малювати 3D-картини, і до деталей пам'ятає, як в дитинстві не говорила півроку.

Відомо, що майже в кожній країні показник людей з аутизмом однаковий - 1% від усього населення. В Україні поки що цей показник менший, але дитячі психіатри упевнені - це тому, що в нас більшість людей приховують недугу або не діагностують її. Звідси й одна з найбільших проблем дітей з аутизмом - пізнє діагностування марнує найцінніший час для реабілітації.

"В Україні сім'ї з дитиною-аутистом опиняються наодинці з проблемою. У нас немає дитячих садків, де б уміли працювати з аутистами, майже немає шкіл, де б уміли навчати таких дітей. Найгірша ситуація у селах чи містечках: дитину-аутиста там часто замикають у чотирьох стінах, і з часом така дитина перетворюється на глибокого інваліда. Хоча при правильній роботі вона б могла не відрізнятися від звичайних дітей. В Україні є один приватний спеціалізований дитячий садок для дітей з аутизмом, але він проблеми не розв'язує. По-перше, він надто дорогий, по-друге, він один-єдиний. Хоча часто він дає шанс десяткам дітей соціалізуватися", - зауважує автор документального серіалу "Вихід із себе", кореспондентка ТСН Світлана Березовська.

У світі люди з діагнозом "аутизм" успішно інтегруються у суспільство, часто вони - приховані генії. Аутистичні порушення простежувалися у поведінці Моцарта, Ейнштейна, Ван Гога, Білла Гейтса і навіть засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг.

"Аутизм – це не просто діагноз окремої людини. Аутичним можна назвати сучасне суспільство. Більшість членів цього суспільства в той чи інший спосіб замикається у собі, рятуючись від надлишку інформації. Тому проект ТСН "Вихід із себе" - це не просто озвучування проблем людей з аутизмом. Це намагання показати, що закритими, аутичними можуть бути цілком здорові люди", - наголошує шеф-редактор ТСН Тетяна Пушнова.

Серією репортажів "Вихід із себе" ТСН підтримує проект "Аут", мета якого – привернути увагу суспільства до проблеми аутизму, в рамках стратегії соціальної відповідальності 1+1 Медіа.

Дивіться документальний серіал "Вихід із себе" у будні з 1 по 6 квітня о 19:30 в ТСН на 1+1.

Фото – Надії Березовської.

Більше про проект "Аут" можна прочитати тут: http://museumshevchenko.org.ua/post.php?id=297