Вітвіцька підтримала жінок, які борються з раком молочної залози

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Вітвіцька підтримала жінок, які борються з раком молочної залози

У Києві відбулася чергова зустріч "Школи пацієнток" із метою підтримки жінок, які долають складний онкодіагноз.

Поділитися:

У Києві відбулася чергова зустріч "Школи пацієнток" з метою підтримки жінок, хворими на рак і тими, хто пройшов лікування і подолав хворобу. На захід, який був організований у Музеї Івана Гончара, з'їхались жінки з різних куточків України. Тридцять учасниць об'єднала спільна тема – профілактика та боротьба із захворюванням на рак молочної залози. Організатором зустрічі став Український онкологічний портал.

Представники Онкопорталу підготували для жінок насичену програму і запросили на подію, окрім спеціалістів-лікарів, ще й цікавих гостей, присвятивши цю зустріч пам'яті американської співачки українського походження Квітці Цісик, яка свого часу теж боролася з діагнозом раку грудей. На подію завітали – ведуча благодійних концертів "Незабутня Квітка" та ведуча телеканалу 1+1 Соломія Вітвіцька, а також продюсер вечорів Квітки Цісик Алекс Гутмахер. Соломія, своєю чергою, напередодні заходу запропонувала спільно з очільником фондів музею Юрієм Мельничуком провести для жінок майстер-клас з пов'язування хусток.

Ідею охоче підтримали та реалізували. У своєму виступі Соломія Вітвіцька згадувала життя Квітки Цісик, її мужність у боротьбі з хворобою, силу, віру, талант та неймовірну любов до України. Ведуча зауважила, що на цій зустрічі познайомилася з відкритими, життєрадісними жінками:

"Навіть зіткнувшись із такою хворобою, вони не опускають рук! Серед них є і блогери, і журналісти, і жінки, які волонтерять нині у шпиталях, попри те, що самі борються з дуже серйозними проблемами. Мене вразило, що деякі дівчата навіть принесли диски Квітки Цісик. Вони всі знали про таку співачку, про її життя, розповідали про те, як вона їх надихає, як її історія їх мотивує. Ми всі, немов подруги, ділилися емоціями, переживаннями, думками про ситуацію, про сьогодення".

Одна з учасниць зустрічі, 52-річна киянка Ольга Фещенко, зізналася, що трагічна доля Квітки їй дуже близька. Вперше Ольга дізналася про співачку та її творчість, коли від раку помер її батько. За кілька років хвороба забрала рідного брата жінки, а трохи пізніше - й матір. А через три роки пухлину виявили в Ольги.

"Коли ти перебуваєш у стані хвороби, знаєш свій діагноз, то починаєш вибирати: або змиритися, або боротися. А я борець. І в цій тривалій боротьбі – а я борюся вже третій рік – музика Квітки мене дуже підтримує. Я і сама люблю співати її пісні. А такі зустрічі надихають та здійснюють мрії! Я дуже давно купила собі автентичний, старовинний український костюм і вдягаю його на свята. Завжди була проблема з головним убором, а сьогодні нас навчили, як його добирати та по-різному, як свого часу наші прабабусі це робили, пов'язувати", - ділиться Ольга.

З жінками поспілкувався і продюсер Алекс Гутмахер, який з 2008 року керує доброчинним проектом пам'яті Квітки Цісик. Свого часу він успішно переміг онкозахворювання і тепер намагається підтримати в боротьбі інших:

"Для мене такі зустрічі – велике щастя! Як представник Асоціації хворих на рак США я зустрічаюся зі своїми братами й сестрами, котрі, на жаль, зіткнулися з цією страшною хворобою. І коли ми зустрічаємось – і в Україні, і в Америці, по всьому світу, – я своїм словом, своєю музикою надаю їм сил, бажання боротися з недугою. Ми з ними були на одній хвилі, тому що в нас спільні проблеми в боротьбі з хворобою. Жити на світі чудово! А ці люди, котрі зіткнулися з такою тяжкою хворобою, котрі борються з нею, котрі мають силу про це говорити і все-таки перемагати, – вони просто герої. І я схиляюся перед ними і бажаю їм усім, щоб вони були здорові, щоб мали сили та здолали цю недугу!".

Цього року доброчинні концерти пам'яті Квітки Цісик пройшли в Одесі, Львові та Києві. Зібрані кошти було передано на придбання мамографа для Одеського онкологічного центру, адже саме рак забрав життя 44-річної співачки.

Новини по темі