Юлія Власюк розповіла, як працювалося в хорі Олега Скрипки

Юлія Власюк розповіла, як працювалося в хорі Олега Скрипки

У неділю "Битву хорів" залишив вінницький хор Олега Скрипки.

Поділитися:

У неділю "Битву хорів" залишив вінницький хор Олега Скрипки. Незважаючи на те, що ядро колективу складав народний ансамбль "Мокоша" у повному складі, вінничани щораз дивували телеглядачів сміливими постановками: піснями Lady Gaga, індійськими танцями, роковими композиціями. Олег Скрипка виправдав своє амплуа рокера-експериментатора на проекті: ще на кастингах співак заявляв, що шукає такий колектив, який міг би шокувати, який знає традицій, але може бути сучасним. Учасниця вінницького хору, художній керівник гурту "Мокоша" Юлія Власюк розповіла, чого вартували народному колективу такі експерименти.

- Що було найважчим для вас на проекті?

- До участі у проекті ми завжди виконували виключно автентичний фольклор, виступали у національному вбранні, тільки так! Тому на "Битві хорів" серед усіх хорів нам було найважче. Коли ми їхали на проект, до Олега Скрипки і Ніни Матвієнко, то сподівалися, що будемо співати народні пісні на великій сцені. Але довелося виконувати абсолютно полярні речі – ми нібито потрапили у зовсім інший світ.

- Ви були відкриті до експериментів?

- Спочатку ми дуже пручалися. Це був бій не на життя, а на смерть! Водночас ми хотіли довести, що народний вокал не є обмеженням для артиста, ми можемо співати все!

- Яка постановка на проекті була найважчою для нас?

- Коли довелося готувати пісню Lady Gaga для першого ефіру – це був шок. У нас було стереотипне уявлення про її творчість, а коли перед репетицією переглянули її кліп, нам він здався просто вульгарним… Ми в житті ніколи не одягаємо навіть міні-спідниць, а тут таке!

Співати таку композицію народним голосом дуже важко, хормейстер займалася з нами днями і ночами. І коли в нас нарешті почало щось виходити, до нас прийшов хореограф Микола Бойченко! Зізнаюся, раніше ми ніколи в житті не танцювали на сцені. А тут не просто танцювати, а ще й робити рухи косою! Микола Бойченко – дуже талановита людина, він поставив нам прекрасну хореографію, але це було дуже тяжко і боляче, ми поверталися з репетиції ледь живі. Що стосується виконання пісні "Jai Ho" – у цій композиції присутні ведичні мотиви, тому вона нам дуже близька. Пісня гурту Nirvana на народну манеру співу лягла найкраще! Нам сподобалося виступати в образах карпатських мольфарок. Цікаво було заспівати рок, бо в навряд чи в житті нам ще випаде така нагода (сміється).

- Як ви готувалися до виконання пісні свого наставника – легендарної композиції "Весна"? Чи давав вам Олег Скрипка якісь поради?

- Пісню "Весна" ми виконували у вишиванках, вік яких понад 70-100 років! Це українські сорочки з домотканого полотна, які ми збирали від бабусь. У моїй колекції є вишиванки, яким понад 150 років. Навіть хореографію нам ставили "під сорочки". Олег Скрипка запропонував нам у цьому номері зробити "сваргу" - його фірмову фішку, колові рухи. Над концепцією кожного номера думали всі разом, проте останнє слово завжди було за Олегом Скрипкою.

- Як вважаєте, что му ви так рано залишили проект? Чи сприяв цьому конфлікт між жіночою та чоловічою частинами колективу?

- Не вважаю, що 4 ефіри – це рано! Нам вдалося виконати на великій сцені 4 різнопланові композиції, і це дуже круто. Конфлікти виникають у будь-якій команді, я не вважаю, що вони вплинули на результат. Зараз народний спів не котується, і велика шана продюсерам "Битви хорів" за те, що вони долучили фольклорний колектив до такого масштабного проекту!