Життя без обману: Олексій Душка дав поради, як обрати якісні ковбасні вироби

Ведучий програми Життя без обману Олексій Душка екпериментально перевірив ковбаси на якість та поділився секретними прийомами з глядачами 1+1.

Поділитися:

Вчора, 6 вересня, відбулася прем’єра нового сезону програми «Життя без обману». Олексій Душка разом із творчою командою шоу розповіли глядачам усю правду про те, що вони їдять.

Олексій Душка навіть створив рейтинг ковбасних виробівЖиття без обману: Рейтинг ковбасних виробів від Олексія Душки на основі опитування українців про їх улюблені торгові марки.

Результати експертизи виявилися невтішними: жоден із 14 зразків ковбасних виробів не відповідав вимогам національних стандартів. Однак, це не означає, що ви маєте терміново викидати ковбасу з холодильника і забути про сосиски.

Ведучий програми Життя без обману Олексій Душка поділився секретними прийомами, як за допомогою простих експериментів перевірити ковбасу на якість.

Як виявити барвники у ковбасних виробах?

Секрет надзвичайно простий: потрібно відварити сосиски. Якщо вода після приготування стане рожевою, це є головним доказом присутності барвників у складі продукту. А вже їхню кількість можна визначити по тому, наскільки вода рожева.

Як уберегтися від небезпечних речовин?

Зазвичай в останню чергу в переліку інгредієнтів вказують речовину, яка є справжньою отрутою. Це нітрит натрію чи Е 250, який фіксує колір. Цей компонент міститься як у сосисках за 60 гривень, так і в хамоні за 2-3 тисячі.

Олексій Душка застерігає: всього декілька бутербродів з ковбасою підвищують імовірність захворювання на рак на 18%. Таких висновків дійшли експерти ВОЗ. В Європі оброблені м’ясні вироби навіть пропонують прирівняти з цигарками та алкоголем.

Як обрати ковбасу з найбільшою кількістю м’яса?

Варто уникати у складі сої, крохмалю та ММО. ММО – м’ясо механічного обвалювання. Це кістки з рештками м’яса та декілька разів перемороженого м’яса. 

Щоб перевірити, чи велика кількість крохмалю міститься у складі ковбаси, крапніть на неї йод. Якщо ділянка посиніє – ви заплатили за крохмаль.

Як не “підсісти” на харчовий наркотик?

Глутамат натрію підсилює смак, саме тому нам постійно хочеться ще одного шматочка ковбаси. За ДСТУ речовина заборонена в багатьох країнах світу.

Яким має бути ідеальний склад ковбаси?

– Для вареної ковбаси: 90% м’ясо, яйця, сухе молоко, сіль, сіль, спеції та нітрит натрію, який, на жаль, постійно використовується у виробництві.

– Для сирокопченої ковбаси: м’ясо, сало, сіль, спеції та нітрит натрію.

А чи вмієте ви обирати якісні та, головне, корисні продукти? Пройдіть тест та перевірте, наскільки здоровий спосіб життя ви ведете.

Дивіться новий сезон «Життя без обману» – 1 серія онлайн та купуйте корисне!