«1+1» покаже документальний фільм про Майдан від володаря трьох «Оскарів»

У понеділок, 20 лютого о 22:20, на третю річницю трагічних подій на Майдані, телеканал «1+1» покаже документальний фільм.

Поділитися:

«Переломний момент. Війна за демократію в Україні» є результатом творчої співпраці американського документаліста, володаря трьох «Оскарів» і багатьох інших престижних кінопремій Марка Джонатана Харріса та українського режисера фільмів «Мамай» та «Поводир» Олеся Саніна.

Фільм охоплює період 2013-2016 років, який обернувся для України часом величезних випробувань і викликів. У ньому зібрані кіносвідчення політичних, кримінальних, військових злочинів та терактів на території України.

Окремі використані відеоматеріали вже не раз облетіли світ і є символічними. Зокрема, перша смерть Революції, трагічні кадри загибелі активіста Майдану Сергія Нігояна, зафільмовані кінооператором Юрієм Грузиновим.

Деякі кадри глядачі побачить уперше. Серед них – розстріли учасників протесту, зняті операторами Іваном Любиш-Кірдеєм, руфером Мустангом та екологом Ігорем Гуденком, кінохроніка бойових дій у Дебальцевському районі від оператора Ярослава Пілунського, унікальні кадри падіння збитого терористами малайзійського Boeing МН-17, отримані від жителів Грабова (нині окупована територія), хроніка бойових дій в Іловайському котлі від фотографа Максима Левіна і загиблого воїна Миколи Курносенка.

За час роботи над фільмом було записано 86 інтерв’ю з учасниками подій на Майдані та сході України і зафільмовано майже 600 годин робочого кіноматеріалу. 

Зазначимо, «Переломний момент» уже взяв участь в одному з найповажніших фестивалів документального кіно Hot Springs Documentary Film Festival у США в жовтні 2016 року, того ж року отримав визнання як найкращий документальний фільм на кінофестивалі EtCultura (штат Флорида, США), а нещодавно став учасником Міжнародного кінофестивалю в Санта-Барбарі (Santa Barbara International Film Festival).