«Переломний момент»: Як створювався фільм про події на Майдані (відео)

Вже сьогодні о 22:20 «1+1» покаже фільм «Переломний момент. Війна за демократію в Україні».

Поділитися:

Проект знімали протягом трьох років – почали під час Революції Гідності, а закінчили в окопах східного фронту. Володар трьох «Оскарів» і багатьох інших престижних кінопремій Марк Джонатан Харріс«1+1» покаже документальний фільм про Майдан від володаря трьох «Оскарів», який є співрежисером документальної стрічки, зазначає, що не взятися за цей фільм не міг.

«Світ має знати, що ця війна триває. Це боротьба за свободу і демократію не лише в Україні, а й у всьому світі. Мене вразило, скільки людей об’єдналися заради цієї боротьби, - зазначає режисер. - Але передусім фільм «Переломний момент» - це людська історія, історія людей, готових пожертвувати власним життям і сім’ями заради кращого майбутнього для себе, своїх дітей і своєї країни. Це фільм про людей, які борються за власну гідність і за шанс на краще життя. Герої, яких ми знімали для фільму, зворушили і надихнули мене. Я сподіваюся, вони так само вплинуть на глядачів цього фільму».

Разом с Харрісом над стрічкою працював відомий український режисер Олесь Санін.

«Коли люди озброїлися бруківкою, я взяв до рук свою найпотужнішу зброю – камеру. Я приєднався до десятків своїх колег на барикадах Майдану, щоб зафіксувати історію, яку творить наш народ. Всупереч масштабній брехні та пропаганді я мусив сказати світові правду. Правда була потрібна, щоб вижити, - розповідає він. - Я бачив неймовірні вияви героїзму та самопожертви. Мій народ показав свій справжній характер - українці були готові ризикувати і віддавати життя за друзів, яких вони зустріли кілька днів, а іноді лише кілька годин тому». 

Нагадаємо, фільм охоплює період 2013-2016 років, який обернувся для України часом величезних випробувань і викликів. У ньому зібрані кіносвідчення політичних, кримінальних, військових злочинів та терактів на території України. Окремі використані відеоматеріали вже не раз облетіли світ і є символічними. Деякі кадри глядачі побачить уперше. За час роботи над фільмом було записано 86 інтерв’ю з учасниками подій на Майдані та сході України і зафільмовано майже 600 годин робочого кіноматеріалу.